OFICIAL Primarul Sectorului 4 Daniel Băluță anunță că rupe protocolul cu Primăria Capitalei pentru refacerea totală a Planșeului Unirii / De unde a început conflictul cu Nicușor Dan

planseu degradat piata unirii Sursa Foto: Facebook/ Daniel Baluta

Primarul Sectorului 4 Daniel Băluță a anunțat joi, într-o postare pe Facebook, că a inițiat procedura de denunțare a Protocolului de asociere încheiat cu Primăria Municipiului București, prin Administrația Străzilor.

În acest fel, Primăria Sectorului 4 nu va mai fi responsabilă de realizarea lucrărilor de refacere totală a Planșeului Unirii. Proiectul de hotărâre pentru ruperea acordului va fi supus spre aprobare în sedinta Consiliului Local Sector 4 și va sta la baza rezilierii contractelor de finanțare și de execuție a lucrărilor de refacere a Planșeului Unirii, precizează el. Primarul Sectorului 4 a luat decizia zilele trecute, după ce Comisia Tehnică de Circulație, una dintre autoritățile Primăriei Capitalei ce ar fi trebuit să avizeze lucrarea, a informat că are acest drept suspendat de către primarul general, făcând imposibilă continuarea demersurilor de autorizare a lucrărilor.

În anunțul public făcut astăzi, Băluță își motivează gestul de refuzul primarului general Nicușor Dan de a recunoaște pericolul public la planșeul Unirii, „pe care experții l-au confirmat”. Daniel Băluță îl acuză pe Nicușor Dan că este „cel care a blocat lucrările necesare pentru a elimina cât mai rapid pericolul pentru zecile de mii de oameni care tranzitează în fiecare zi zona”.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„În acest fel, planșeul de la Unirii se va întoarce în administrarea Primarului General”, scrie Băluță, care face anunțul denunțării înțelegerii cu Primăria Municipiului București în ziua în care ar fi trebuit să anunțe, de fapt, începerea lucrărilor de refacere a planeșului vechi de 100 de ani. Lucrări erau necesare „pentru a pune în siguranță centrul Capitalei, aflat într-o stare avansată de degradare, cu zone în pericol de prăbușire”, precizează el.

Redăm integral postarea primarului Sectorului 4 Daniel Băluță:

Astăzi, ar fi trebuit să vă anunț că începem lucrările de refacere a planșeului vechi de 100 de ani de la Unirii, de peste râul Dâmbovița. Lucrări necesare pentru a pune în siguranță centrul Capitalei, aflat într-o stare avansată de degradare, cu zone în pericol de prăbușire.

Luând însă act de refuzul public și ferm al Primarului General de a recunoaște pericolul public pe care îl reprezintă astăzi Planșeul Uniri și de refuzul acestuia de a da undă verde pentru începerea de îndată a lucrărilor necesare și solicitate de instituțiile statului român, îngrijorate de degradarea continuă și avansată a planșeului, în ciuda faptului că proiectul tehnic este finalizat, iar finanțarea lucrărilor este asigurată de Guvernul României, în calitate de primar al Sectorului 4, fac, cu regret, următorul anunț:

Am inițiat procedura de denunțare a Protocolului de asociere încheiat cu Primăria Municipiului București, prin Administrația Străzilor, pentru realizarea lucrărilor de refacere totală a Planșeului Unirii.

În acest fel, planșeul de la Unirii se va întoarce în administrarea Primarului General, cel care a blocat lucrările necesare pentru a elimina cât mai rapid pericolul pentru zecile de mii de oameni care tranzitează în fiecare zi zona.
Proiectul de hotărâre va fi supus spre aprobare în sedinta Consiliului Local Sector 4 și va sta la baza rezilierii contractelor de finanțare și de execuție a lucrărilor de refacere a Planșeului Unirii.

Săptămâna trecută, mi-am asumat public un termen de 10 zile pentru a obține toată documentația necesară autorizării lucrărilor de refacere a planșeului, declarat de către experți, pericol public. Am răspuns cu bună-credință, oferind concluziile cele mai recente ale experților, conform clarificărilor și solicitărilor Primarului General.

Am făcut un apel public către Primarul General de a debloca procedura de autorizare a lucrărilor, pentru ca acestea să poată începe de urgență, așa cum experții solicită.

În ciuda acestor demersuri, Primarul General nu recunoaște pericolul public pe care experții l-au confirmat la Planșeul Unirii și refuză să autorizeze punerea în siguranță a Pieței Unirii, în regim de urgență.

În astfel de condiții, oricât de mult ne-am dori noi să eliminăm pericolul din centrul orașului, nu putem să încălcăm legea și să forțăm începerea lucrărilor la planșeu, fără semnătura Primarului General.

Pentru că Primarul General refuză să ne lase să lucrăm, îi rămâne întreaga responsabilitate privind riscurile la care îi expune pe oameni, prin lipsa sa de acțiune.

Țin să mulțumesc pe această cale presei, tuturor jurnaliștilor care au coborât, înfruntând riscurile din subteranul Planșeului Unirii. Imaginile lor confirmă degradarea continuă a acestei infrastructuri critice. Pericolul este real și nu trebuie să fii expert ca să înțelegi că podul acesta vechi de aproape 100 de ani trebuie refăcut de urgență.

Mulțumesc, de asemenea, Guvernului României și premierului Marcel Ciolacu pentru înțelegerea situației urgente în care ne aflăm și pentru alocarea fondurilor necesare înlăturării rapide a pericolului din Piața Unirii.

Primăria Sectorului 4 va continua să se implice în dezvoltarea Capitalei, în limitele atribuțiilor legale, pentru a o transforma într-un oraș la standarde occidentale, fie că vorbim de extinderea rețelei de metrou, de spitale, de proiecte de fluidizare a traficului sau de regenerare urbană.”

Context

Între primarul sectorului 4 Daniel Băluță și primarul general Nicușor Dan a izbucnit un conflict pe tema urgenței cu care trebuie să se facă intervenția la Planșeul Unirii, în condițiile în care șantierul era pregătit, dar nu putea începe în lipsa autorizației de construire pe care trebuia să o emită primarul general Nicușor Dan.

Primarul general a anunțat, în septembrie, că nu poate da autorizație în regim de urgență și a condiționat emiterea autorizației în regim normal de ultimele 3 avize pe care Primăria Sectorului 4 trebuie să le obțină de la PMB: Comisia Tehnică de Circulație, ALPAB pentru parcul Unirii și Direcția de Mediu. Unul dintre avize pe care ar trebui să-l emită Comisia Tehnică de Circulație nu poate fi dat pentru că i s-a suspendat acest drept de către primarul Capitalei, conform unor documente publicate de G4Media.

Daniel Băluță a anunțat public că are avertizare din partea experților tehnici că planșeul s-a degradat și a devenit pericol public. Pe baza acestor documente, pe care le-a înaintat primarului general Nicușor Dan, a cerut să se urgenteze eliberarea autorizației de construire singurul act rămas și de care depinde începerea lucrărilor de consolidare.

Controversele publice între Nicușor Dan și Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, au început în jurul punctului de vedere al expertului tehnic care a avertizat că lucrările trebuie începute existând pericol de colaps a structurii de beton, argument despre care Primăria Capitalei spune că nu poate fi invocat pentru a solicita autorizație în regim de urgență. „Punctul de vedere al expertului tehnic în urma vizitei pe teren din 06.08.2024 nu fundamentează autorizarea în regim de urgență”, se arată în răspunsul Primăriei Capitalei către Primăria Sectorului 4, document consultat de G4Media.

Singurul act oficial, respectiv expertiza tehnică, la care se raportează primarul general Nicușor Dan, datează din 2022 când starea tehnică a Planșeului Unirii a fost încadrată în clasa IV, nesatisfăcătoare, iar în interpretarea sa, acesta „nu fundamentează autorizarea în regim de urgență”. Conform legii 50 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, autorizarea în regim de urgență se emite doar pentru structurile încadrate în clasa V – stare critică, cumulativ cu încadrarea explicită „prezintă pericol public”, se mai arată în răspunsul PMB către administrația locală Sector 4. Nicușor Dan s-a exprimat și public în acest sens.

„Deocamdată avem o expertiză care spune că e clasa IV. (…) Nu avem o expertiză care să spună că e un pericol public, caz în care ar trebui să dăm nişte autorizaţii de pe o zi pe alta. (…) Aşteptăm să vină toată documentaţia, ca să le dăm autorizaţie să facă lucrările”, a afirmat de altfel Nicuşor Dan, într-o emisiune la B1 TV.

Primarul Daniel Băluță a publicat, ulterior, un document care arăta că la Podul Grant, cu regim IV, ca și la Planșeul Unirii, primarul general a eliberat autorizație în regim de urgență.

Între timp, prefectul Capitalei a convocat Comitetul pentru Situații de Urgență al Municipiului București, care a decis în ședința din 25 septembrie, să ceară tuturor autorităților locale emiterea în regim de urgență a autorizației de construire pentru că, potrivit prefectului, „urgența în această situație nu poate fi pusă sub semnul întrebării”.

Sectorul 4 al Municipiului București și-a asumat, prin decizie de Consiliu General, proiectul de refacere din temelii a Planșeului Unirii, obiectiv de infrastructură strategică a Capitalei, inclus de către specialiști în clasa tehnică IV, nesatisfăcător. În luna august, primarul Daniel Băluță a semnat contractul de finanțare în valoare de aproximativ 750 de milioane de lei, la sediul Guvernului. La începutul acestui an, Primăria Sectorului 4 a semnat contractul de proiectare șe execuție a lucrărilor de reabilitare a planșeului cu antreprenorii Asocierea Construcții Erbașu, Bogard, Concrete Design Solutions.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: