Criza guvernamentală se adâncește: USR PLUS cere schimbarea premierului Florin Cîțu după ce acesta l-a demis pe Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății

Florin-Citu_Dan-Barna_Kelemen-Hunor

Demiterea ministrului Vlad Voiculescu a provocat o criză guvernamentală la București, după ce Dan Barna, copreședinte USR PLUS, a anunțat că alianța nu îl mai susține pe Florin Cîțu ca premier și a cerut o ședință urgentă a coaliției de guvernare pentru a găsi soluția de ieșire din criză.

”Demiterea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, este o decizie unilaterală și imatură a premierului Florin Cîțu care pune sub semnul întrebării capacitatea domniei sale de a conduce un guvern de coaliție funcțional. A luat o decizie în mod unilateral, ceea ce este împotriva spiritului în care am format această Coaliție de guvernare. Din acest moment, Florin Cîțu nu mai are susținerea Alianței USR PLUS pentru rămânerea în funcția de prim-ministru”, a declarat Dan Barna.

Decizia USR PLUS vine după ce premierul Florin Cîțu l-a revocat din funcție miercuri dimineață pe Vlad Voiculescu și a demis-o pe Andrea Moldovan.

Este prima criză guvernamentală de la instalarea guvernului de coaliție PNL – USR PLUS – UDMR.

Demiterea celor doi vine după ce Ministerul Sănătății a publicat în Monitorul Oficial un ordin care schimbă regulile de carantinare, fără ca premierul Cîțu să știe.

  • Comunicatul oficial al Guvernului: Astăzi, 14 aprilie, i-am înaintat domnului Președinte Klaus Iohannis documentele de revocare din funcția de ministru al Sănătății a domnului Vlad Voiculescu. Interimatul funcției va fi asigurat de către domnul Dan Barna, până la numirea unui nou ministru la conducerea ministerului Sănătății. Totodată, am decis demiterea din funcția de secretar de stat la ministerul Sănătății a doamnei Andreea Moldovan, iar decizia va fi publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de astăzi.

Nemulțumirea premierului vine atât din faptul că nu a fost informat în legătură cu noul ordin, cât și din eventualul impact pe care modificările l-ar avea asupra situației unor localități precum Bucureștiul, care ar putea fi carantinate mai ușor din cauza numărului de cazuri de infectări cu noul coronavirus. În plus, Cîțu este nemulțumit de mai mult timp de colaborarea cu Voiculescu, căruia i-a și reproșat lipsa de comunicare.

Context: Ministerul Sănătății a elaborat marți un ordin prin care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților. Nivelul de testare COVID devine factor principal, alături de rata de incidență și gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI. Ordinul semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan a fost publicat marți în Monitorul Oficial.

Prefectul Capitalei a spus că nu a știut despre publicarea ordinului în Monitorul Oficial. Acesta introduce un punctaj pe baza unei grile. Cu cât o localitate are mai multe puncte, cu atât situația epidemiologică este considerată mai gravă și poate intra în carantină.

Astfel, municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori riscă să intre în carantină dacă au minimum 60 de puncte, iar restul localităților dacă au minimum 70 de puncte. Rata de incidență cumulată în 14 zile de la care se poate institui carantina este de 3 cazuri la o mie de locuitori.

Pentru ieșirea din carantină este prevăzut un singur criteriu: rata de incidență mai mică de 3 cazuri la o mie de locuitori.

Documentul integral poate fi consultat aici.

sursa foto: INQUAM Photos\ Sabin Cirstoveanu

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: