Ochelarii care vor face viața nevăzătorilor mai bună

Cornel Amariei, ochelari Lumen Sursa foto: Facebook / Cornel Amariei

Nevăzătorii au în prezent doar două soluții care să îi ajute să se deplaseze mai ușor și acestea sunt vechi de când lumea. Cornel Amariei și echipa .lumen au creat însă o tehnologie revoluționară care promite să faciliteze mobilitatea nevăzătorilor.

.lumen reprezintă o inovație ce folosește tehnologii din robotică și condus autonom, împachetate într-o pereche de ochelari de numai câteva sute de grame, și îi va ajuta pe nevăzători să se deplaseze mai ușor, folosind comenzi vocale sau alte metode, la un cost mai mic decât cel pe care îl presupune antrenarea unui câine ghid.

Primii ochelari vor intra în producție la finalul acestui an, cu un țel de câteva sute de mii de unități pentru primii ani.

Vezi integral VIDEO cu Cornel Amariei, fondator şi CEO al .lumen

Filmare și montaj: Ovidiu Micsik / Inquam Photos

Acest videoclip a fost filmat la MARe / Muzeul de Artă Recentă

Despre ochelarii .lumen

  • Dacă ne uităm astăzi la soluții pentru nevăzători există câteva direcții. Există sisteme cărora le dai o foaie de hârtie și o să ți-o citească. Sau un nevăzător poate foarte bine să folosească un laptop, un smartphone, sunt deja incredibil de accesibile. Dar când vine vorba de mobilitate și orientare, să exploreze un mediu nou sau un mediu cunoscut înțelegând ce se întâmplă, înțelegând pe unde te poți deplasa, sunt doar două metode și au mii de ani: este câinele ghid și este bastonul pentru nevăzători. Câinele ghid este o soluție foarte interesantă, aproape unanim văzută ca fiind incredibil de utilă. Dar are câteva dezavantaje: să antrenezi un câine ghid poate să ajungă și la 60.000 de dolari și de departe cea mai mare problemă este că un nevăzător nu poate să aibă ușor grijă de un câine ghid, e prea multă responsabilitate. Din acest motiv, în lume avem 20.000 de câini ghid la 40 de milioane de nevăzători.
  • În viitor, probabil, în 15-20 de ani, o să fim capabili să reușim să aducem înapoi văzul pentru oameni care nu l-au avut prin implanturi. Asta deja de 15 ani se face, dar mai este mult de muncă în direcția aceasta. Dar când vine vorba de mobilitate și orientare sunt doar două soluții: câinele ghid și bastonul pentru nevăzători.
  • Am să fac o analogie cu câinele ghid. Dacă ai un câine ghid și îi zici să te ducă la ușă sau la un scaun gol sau acasă, dacă cumva te afli în proximitate și câinele știe cum să ajungă acolo, el te va trage de mână, te va ocoli de obstacole, se va asigura că stai pe trotuar și că nu mergi în stradă, se va gândi cum poți să ajungi mai bine. Câinele ghid te trage de mână. Ochelarii .lumen fac același lucru, poți să le zici unde vrei să mergi, poți să dai destinația, fie prin comenzi vocale, fie alte metode pe care o să le anunțăm, dar în loc să te tragă de mână, te va trage – cum zicem noi – de cap. Noi folosim niște sisteme în zona capului, este ca o pereche de ochelari, o porți în zona capului, și simți ca și cum te-ar trage ușor cineva de cap, încercând să te ghideze. Asta este una din funcționalitățile principale ale sistemului .lumen, care este inspirată din ceea ce face un câine ghid. Dar odată ce ai un sistem informatic ce poate să înțeleagă scris, poate să înțeleagă anumite semne, poate să folosească și internetul când este cazul, sunt mult mai multe oportunități decât ceea ce poate să facă un câine ghid.

Cea mai mare provocare

  • Să încep cu compania. Să faci un startup – adevărata definiție a unui startup este o creștere exponențială, nu doi oameni într-un garaj, un startup înseamnă creștere – este extrem de greu. Un startup în software – incredibil de greu. Să faci un startup în România este de 10 ori mai greu. Să faci un startup în cercetare, de 100 de ori mai greu. Să faci un startup în hardware, care face și ceva fizic, iarăși de 100 de ori mai greu. La noi s-au înmulțit toate. Faptul că existăm este un miracol. Faptul că ceea ce nu s-a reușit nicăieri în lume se reușește aici este un miracol.
  • Tehnologic, ca și provocare, noi folosim tehnologii și din robotică și din condus autonom. Dacă ne gândim la o mașină autonomă – deși nu prea le vedem, pentru că nu au ajuns nici ele la maturitatea necesară – avem 70-80 de kilograme disponibile pentru senzori, pentru calculatoare. Noi am luat acea tehnologie și am scalat-o la câteva sute de grame. Asta este o provocare incredibilă.

Câți nevăzători ar putea beneficia de tehnologie

  • Avem un plan în trei etape. În primul rând, ne uităm la țările cu o putere mare de cumpărare, unde există sisteme ce subvenționează achiziția de astfel de produse și aici, pentru primii ani, ne uităm la câteva sute de mii de unități. Să nu uităm că de 100 de ani se antrenează câini ghid profesionali și abia am ajuns la 20.000 de câini ghid. Deja vedem în timp foarte scurt să depășim o paradigmă veche de mii de ani.
  • Ne uităm la o cantitate de câteva sute de mii pentru prima generație. Urmează a doua generație care are ca scop să ajungă în mai multe locuri, cu un preț ce este permisiv în mai multe locuri de pe glob. Și abia în etapa a treia să ajungem la un produs global, când vorbim de milioane de unități. Deci într-un orizont de 7-8 ani vorbim deja de milioane de unități.
  • La finalul anului începem producția.

Este această tehnologie doar viitorul?

  • Cu siguranță. Pentru a face această transformare tehnologic de la ceea ce se întâmplă în condusul autonom la un produs pe care poți să îl porți, a trebuit să dezvoltăm câteva tehnologii mai departe decât ceea ce este acum. Iar acele tehnologii se pot reaplica în multe domenii, unele care au legătură cu dizabilitățile, unele cu serviciile de urgență și alte câteva direcții interesante. Vedem reaplicabilitatea tehnologiilor de bază în alte locuri.

Compania în pandemie

  • .lumen, ca startup, a fost fondat în primele zile de lockdown. .lumen a crescut de la 9 oameni la 40 de oameni în sub un an, complet în pandemie. A fost incredibil de greu și este în continuare incredibil de greu, dar pentru noi deja este normalitate. Ca proiect de cercetare, ca startup, am trăit doar în pandemie. Sigur că ținem minte viața de dinainte și ne dăm seama cum am fi putut să facem lucrurile dacă nu erau aceste restricții. Ne-a afectat foarte mult dezvoltarea de hardware, ne-a afectat foarte mult testarea. Testăm deja cu peste 200 de nevăzători, ceea ce înseamnă că din când în când, sub o formă sau alta, există contact, există proximitate fizică.
  • .lumen a atras deja peste un milion și jumătate de euro în investiții și urmează anunțuri în curând. Lucrurile doar accelerează și o fac exponențial.

Despre piața muncii în tehnologie și cercetare

  • Nelegat de tehnologie, o grămadă de oameni sunt capabili de lucruri incredibile dacă sunt puși în contextul corect. În cazul nostru, înainte să fim publici, înainte să discutăm foarte public despre startup-ul .lumen, începuserăm să recrutăm. Aveam mai mulți aplicanți decât corporațiile cu peste 1.000 de angajați. Oamenii vor să contribuie la lucruri ce o să ajute foarte mulți oameni, vor să lucreze la ceva ce aduce meaning și vor să încerce ceva diferit.

Despre sistemul de educație

  • Eu am studiat o parte în România și o bună parte în afara țării. Am avut noroc să trăiesc într-un mediu cu colegi din 120 de țări și am putut să comparăm sisteme educaționale destul de bine. Nu este o veste prea bună pe care pot să o dau. Este o veste dezastruoasă pe care pot să o dau despre halul în care se află sistemul educațional. Provin dintr-o altă generație, dintr-o altă lume. Sistemul educațional trebuie schimbat și scos dintr-o eră foarte întunecată.
  • În același timp, cum de avem oameni absolut incredibili? Din motive geopolitice, istorice, suntem oameni creativi, cu destulă ambiție, și dacă adăugăm și un context corect, putem să facem lucruri excelente.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.