O echipă de cercetători de la Universitatea Strathclyde din Glasgow a descoperit o metodă pentru a recicla anumiți compoziți utilizați în palele turbinelor eoliene, care erau până acum imposibil de reciclat, motiv pentru care mii de pale ieșite din uz erau anual îngropate, scriu CNBC și Electrek.co.
Universitatea a dezvoltat un proces de recuperare termică și post-tratament a fibrelor de sticlă din compozitele polimerice armate cu fibre din sticlă (GRP) găsite în palele eoliene, pentru a obține fibre de sticlă de calitate aproape perfectă.
Acest compozit utilizat în palele turbinelor eoliene este considerat un material greu de reciclat și de obicei merge direct la groapa de gunoi.
Dacă este implementată la nivel global, se estimează că tehnica va satisface aproape jumătate din cererea globală de fibră de sticlă.
„Reciclarea GRP poate transforma deșeurile compozite în fibre reutilizabile și ar putea servi 50% din cererea globală de fibră de sticlă dacă este implementată la nivel mondial. Întrucât procesul produce atât fibre de valoare medie, cât și fibre de valoare mare, poate fi acoperit un spectru larg de piață, de la produse mai puțin solicitante la produse de înaltă performanță. GRP reciclat va fi, de asemenea, atractiv pentru industriile din afara zonei eoliene și poate fi adaptat pentru o gamă largă de aplicații compozite. Astăzi, GRP este utilizat în sectoare precum producția de mașini, nave, producția de petrol și gaze, construcții și articole sportive”, arată Universitatea.
Din acest motiv, universitatea a semnat un memorandum de înțelegere cu dezvoltatorul norvegian eolian offshore Aker Offshore Wind și cu compania de investiții verzi Aker Horizons, pentru a pune în aplicare noua sa tehnologie.
Dr. Liu Yang, șeful grupului Advanced Composites de la Universitatea din Strathclyde, a declarat: „Aceasta este o provocare nu numai pentru industria energiei eoliene, ci și pentru toate industriile care se bazează pe materiale GRP în producție și fabricație”.
Zeci de mii de pale îmbătrânite sunt date jos de pe turnurile de oțel din toată lumea, iar majoritatea nu pot fi duse în altă parte decât la gropi de gunoi. Doar în SUA, aproape 8.000 vor fi înlăturate în fiecare dintre următorii patru ani. Europa dă jos aproximativ 3.800 în fiecare an până cel puțin în 2022, potrivit unui raport BloombergNEF.
Pe măsură ce numărul de turbine eoliene de pe planetă crește, problema va deveni și mai mare. Strathclyde spune că deșeurile de pale de turbine eoliene ar putea atinge 400.000 de tone pe an în 2030 și aproximativ două milioane de tone până în 2050.
În ultimii ani, o serie de companii din sector au încercat să găsească soluții la această problemă.
De exemplu, în decembrie anul trecut, GE Renewable Energy și Veolia North America au semnat un „acord multianual” pentru reciclarea palelor scoase de pe turbinele eoliene terestre din Statele Unite.
Într-un anunț de la acea vreme, GE Renewable Energy a spus că lamele vor fi mărunțite într-un amplasament al Veolia North America din Missouri înainte de a fi „utilizate ca înlocuitor pentru cărbune, nisip și argilă la fabricile de ciment din SUA”.
În ianuarie 2020, gigantul danez din domeniul energiei eoliene Vestas a declarat că își propune să producă turbine eoliene cu „deșeuri zero” până în anul 2040.