O nouă tranșă de beneficiari ai Start Up Nation 2018 și-a primit banii… în 2021

Startup, business Sursa foto Jakub Jirsák | Dreamstime.com

Ministerul Economiei a decontat o nouă serie de cheltuieli restante aferente Programului pentru stimularea întreprinderilor mici și mijlocii „Start Up Nation”, ediția 2018. Recent, ministrul Economiei a sugerat, într-un interviu pentru Economedia că nu va mai exista o ediție viitoare a programului.

Ministerul Economiei a făcut plăți totale de 36,2 milioane de lei, în săptămâna 5 aprilie – 9 aprilie 2021, potrivit calculelor Economedia. Cei mai mulți bani s-au dus către firme din Craiova, Ploiești și Timișoara, câte 8 milioane de lei în total.

Situația detaliată și banii primiți de fiecare firmă pot fi consultate aici:

Situație plata deconturi Start Up Nation, în săptămâna 05.04 – 09. 04

În săptămâna anterioară (29.03.2021-02.04.2021), au fost plătite 422 de deconturi, în valoare totală de 82,1 milioane lei.
Reamintim că ministrul Economiei Claudiu Năsui a dat de înțeles, într-un interviu pentru Economedia, că nu va mai exista o ediție viitoare a programului. „Deocamdată vreau să ne concentrăm pe asta și să plătim datoriile din urmă”, a spus ministrul.
„Subliniez că e vorba de o măsură de ajutor a statului român, care s-a făcut după ureche și astfel s-a ajuns la situația în care plățile sunt întârziate cu mai bine de 2 ani”, a scris ulterior Năsui, într-un mesaj postat pe pagina personală de Facebook.
Bugetul alocat anul acesta reparării programului este de 642 milioane de lei.
Programul Start Up Nation a fost inițiat de către Florin Jianu, fost ministru al Antreprenoriatului, care l-a introdus în programul de guvernare al Cabinetului Grindeanu la începutul anului 2017. Până în acest moment s-au desfășurat două ediții: România Start-up Nation 2017 și România Start-up Nation 2018.
Obiectivul principal al Programului îl constituie „stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii și îmbunătățirea performanțelor economice ale acestora, crearea de noi locuri de muncă, inserția pe piață muncii a persoanelor defavorizate, șomerilor și absolvenților, creșterea investițiilor în tehnologii noi inovative. Programul se aplică pe întreg teritoriul României, în toate cele 8 regiuni de dezvoltare”. Suma maximă primită în cadrul programului este de 200.000 de lei.

Sursa foto: Jakub JirsákDreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: