O criză imobiliară mai mare decât căderea dezvoltatorului Evergrande amenință economia Chinei – Analiză Wall Street Journal

G4Media sept. 18, 2023 0 comentarii
Imobiliare China pexels.com

Industria imobiliară gigantică din China se prăbușește într-o nouă criză care amenință să fie cea mai gravă de până acum. La doi ani de la căderea Evergrande, gigantul imobiliar în dificultate Country Garden ar putea crea probleme și mai mari, arată o analiză a publicației americane The Wall Street Journal.

În urmă cu doi ani, dezvoltatorul China Evergrande Group, încărcat de datorii, a intrat în spirală spre insolvență, spărgând bula imobiliară a țării și declanșând un lanț de neplată a dezvoltatorilor și de pierderi comerciale. Problemele industriei au tras în jos economia Chinei.

Acum, cel mai mare dezvoltator imobiliar privat din China, Country Garden, se luptă să supraviețuiască. Spre deosebire de Evergrande, care s-a prăbușit din cauza deciziilor acționarilor care au dus la risipă, problemele Country Garden provin din retragerea investitorilor și a cumpărătorilor de locuințe din industrie, scrie WSJ.

Problemele sale financiare ar putea crea probleme mult mai mari pentru economie și factorii de decizie politică decât incapacitatea de plată a datoriei Evergrande în 2021.

Country Garden și-a concentrat o mare parte din amprenta sa enormă asupra orașelor rurale și a zonelor industriale, care au fost un motor de creștere a Chinei în vremuri bune. Aceste zone se luptă acum cu probleme de finanțare și cu un exod accelerat al locuitorilor, ceea ce le face mai puțin capabile să absoarbă consecințele eșecului unui mare dezvoltator.

De asemenea, economia Chinei se clatină pe mai multe fronturi, după o revenire de scurtă durată după redeschiderea post-Covidiu la începutul acestui an.

Economiștii preconizează că problemele din industria imobiliară vor da o nouă lovitură puternică încrederii consumatorilor și vor prelungi ceea ce a fost deja o recesiune prelungită în sectorul imobiliar. Sectorul imobiliar și industriile conexe contribuie cu aproximativ un sfert din produsul intern brut al Chinei.

“Întreaga industrie are probleme”, a declarat Kenneth Rogoff, profesor de economie la Universitatea Harvard, adăugând că problemele sunt deosebit de grave în orașele mici și mijlocii. Ani de zile de construcții excesive au dus la o supraofertă uriașă de locuințe și va fi nevoie de o ajustare a pieței imobiliare, a adăugat el. “Cum împiedici populația chineză să intre în panică, deoarece cea mai mare parte a averii sale s-ar putea prăbuși? Nu este ușor”, a spus Rogoff.

La 30 iunie, Country Garden era implicată în peste 3.000 de proiecte imobiliare care cuprindeau milioane de locuințe. Avea echivalentul a 186 de miliarde de dolari în datorii, inclusiv locuințe pe care le-a vândut, dar pe care nu le-a livrat, bani datorați furnizorilor, datorii bancare și obligațiuni. Cele mai multe dintre aceste obligații ajung la scadență în decurs de un an.

Compania a raportat o pierdere record în primul semestru, de peste 7 miliarde de dolari, după ce a redus valoarea unora dintre dezvoltările sale imobiliare și a altor active.

Luna trecută, dezvoltatorul a ratat plata a 22,5 milioane de dolari pentru dobânzile la două obligațiuni în dolari americani, dar a adunat destui bani înainte de sfârșitul unei perioade de grație de 30 de zile pentru a evita intrarea în incapacitate de plată. Creditorii Country Garden din China continentală i-au acordat amânări de plată pentru unele dintre datoriile sale în yuani, ajutând dezvoltatorul să câștige timp pentru a-și rezolva problemele de lichiditate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: