O companie controlată de un șeic din Dubai, șef al Emirates, preia pentru 8 milioane de euro catering-ul și servirea cu ospătari în saloanele Business Lounge, VIP și Oficial ale Aeroportului Otopeni

Aeroport-Otopeni-Henri-Coanda-casino-pacanele-jocuri-e1679994623713-640x400 Foto: G4Media

Compania DNATA Catering a câștigat un contract de 8,4 milioane euro, pe doi ani, de la Compania Națională Aeroporturi București pentru furnizarea serviciilor de catering și servire cu ospătari în regim de restaurant în saloanele de protocol cu circuit închis de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, fost Otopeni, potrivit SICAP. Sunt cinci saloane ce vor fi deservite de DNATA, anume două saloane de tip Business Lounge, două saloane de tip VIP și Salonul Oficial.

Tratația în saloanele de protocol ale Otopeniului fusese scoasă la licitație acum o lună, prețul țintă vizat de Compania Națională Aeroporturi București fiind de 13 milioane de euro. Câștigătorul DNATA a câștigat așadar cu o ofertă aproape la jumătate de preț, într-o competiție cu alte șapte firme.

„Tratația pe care CNAB urmează să o ofere clienților săi business și VIP la saloanele de protocol este mult îmbunătățită față de orice tratație anterioară, urmând să fie similară celor din marile aeroporturi al lumii. Astfel, clienții vor avea acces la circa 50 de produse diferite, dintre care enumerăm doar băuturi (bere, vin, whisky, coniac, vermut), cafea și ceaiuri, sucuri naturale și carbogazoase, compoturi, patiserie dulce și sărată, brânzeturi, sandwich, miniprăjituri, ”fingerfood”, pizza și salate”, transmitea CNAB.

Compania DNATA a fost fondată în  Dubai de şeicul Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum, preşedinte şi CEO al companiei şi în prezent. El este fiul fostului conducător al oraşului Dubai, şeicul Saeed bin Maktoum Al Maktoum şi unchiul actualului conducător al oraşului, şeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum. El este și actualul CEO al Emirates, unul dintre cele mai mari grupuri din lume din domeniul transporturilor aeriene.

Potrivit informațiilor oferite de CNAB, Servicii protocol prestate către agenții economici (societăți comerciale), respectiv persoane fizice include:

Pentru fluxul de plecări:

  • Întâmpinarea pasagerilor (după efectuarea formalităților de check-in)
  • Asistență la formalitățile de control de securitate și trecere a frontierei prin filtrele Diplomați/VIP
  • Accesul în salonul VIP existent pe fluxul respectiv (plecări internaționale/interne)
  • Acordarea de servicii tratație asigurate de prestatorul extern aflat în relație contractuală cu CNAB SA
  • Asistență la îmbarcare cu acces prioritar
  • Transport la aeronavă cu limuzină/microbuz VIP (dacă este necesar)

Pentru fluxul de sosiri:

  • Transport de la aeronavă cu limuzină/microbuz VIP (dacă este necesar)
  • Întâmpinarea și însoțirea pasagerilor
  • Asistență la formalitățile de trecere a frontierei pe fluxul dedicat (în cazul sosirilor internaționale)

DNATA Catering a fost înființată în 1993 și este de ani de zile prezentă în Otopeni, deținând zeci de spații comerciale, printre care și mai multe unde se prestează servicii de alimentație publică, cum ar fi Burger King, Segafredo sau City Cafe.

Printre acționari sunt bitanicii de la Alpha Flight Group (având în spate DNATA Dubai), TAROM și CNAB.

În 2022, a realizat o cifră de afaceri de 153 milioane lei, dublă față de 2021, și un profit de 20,6 milioane lei. Este deținută de firma cu același nume din Dubai, Emiratele Arabe Unite, care este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii aeriene din lume, compania fiind axată  axată pe activităţi de manipulare la sol, cargo, travel şi servicii de catering aerian în zeci de ţări, potrivit informaţiilor de pe site-ul grupului de trasnport aerian Emirates.

Amintim că Hardan Saadeh, om de afaceri libanez, patronul firmei DNATA Catering, a fost denunțător și colaborator al DNA în „Dosarul Otopeni”.

CNAB raportează o creștere de 40% a veniturilor din aceste servicii în 2022 față de 2019, an pre-pandemic, și o creștere de 63% în primele șase luni din 2023 comparativ cu perioada similară din 2019.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: