O comisie de experți germani prezintă un pachet de ajutor pentru energie în valoare de 91 de miliarde de euro

Energie electrica curent Sursa foto: Pixabay

Guvernul german ar trebui să plătească toate facturile de gaz ale gospodăriilor private în luna decembrie și să subvenționeze prețurile la gazul rezidențial și industrial timp de mai bine de un an, de la începutul anului 2023, a propus luni o comisie de experți, citată de Financial Times.

Comisia, formată din 21 de membri ai celor mai importanți economiști, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai sindicatelor, a declarat că aceste măsuri ar costa aproximativ 91 de miliarde de euro.

Ideea unei frâne la prețul gazelor a fost dezvăluită la sfârșitul lunii trecute de cancelarul Olaf Scholz, ca parte a unui „scut de protecție” de 200 de miliarde de euro, finanțat prin noi împrumuturi. Acesta a fost cel mai mare pachet de ajutor adoptat de un guvern european de când invazia Rusiei în Ucraina a dus la creșterea costurilor energiei. Însă unele state membre ale UE au declarat că această măsură a subminat eforturile de a crea o abordare comună în ceea ce privește reducerea prețurilor la gaze și electricitate.

În cea de-a doua etapă, gospodăriile private și întreprinderile mici și mijlocii vor plăti un preț subvenționat de 12 cenți pe kilowatt/oră pentru 80% din consumul lor de gaz, timp de 14 luni începând cu luna martie a anului viitor, urmând ca toată utilizarea de gaz peste acest nivel să fie taxată la prețurile pieței.

Comisia a propus, de asemenea, ca întreprinderile industriale să plătească doar 7 cenți/kWh pentru 70% din consumul de gaz începând cu luna ianuarie a anului viitor, timp de 16 luni.

Grimm a declarat că prețurile la gaze au crescut vertiginos de la invazia Rusiei din februarie, contractele fiind „majorate în general, uneori la 20-25-30 de cenți/kWh, de la 7 cenți inițial”.

Vassiliadis a declarat că propunerile oferite ar servi dublului scop de a oferi o „protecție eficientă” consumatorilor, păstrând în același timp „stimulentele pentru a economisi (n.r. – consumul de gaze)”.

Cifra de 91 de miliarde de euro include 66 de miliarde de euro pentru acoperirea costurilor de subvenționare a facturilor private la gaz și 25 de miliarde de euro pentru subvențiile acordate industriei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: