Nuclearelectrica: Reactoarele mici de la Doicești pot forma un ecosistem industrial. COS Târgoviște poate beneficia de energie

NuScale SMR centrale nucleare mici Sursa foto: NuScale

Combinatul siderurgic COS Târgoviște, achiziționat în acest an de Donalam, companie controlată de italienii de la Beltrame, va putea beneficia de energia produsă de reactorul nuclear mic instalat de Nuclearelectrica și partenerii americani NuScale la Doicești, sit care are potențialul de a forma în zonă un ecosistem industrial.

Marți, Beltrame, care au achiziționat în acest an activele funcționale de producție ale Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște, au semnat, prin compania Donalam, un memorandum de înțelegere pentru implementarea reactoarelor modulare mici (SMR) cu RoPower, compania înființată de Nuclearelectrica pentru a dezvolta aceste reactoare împreună cu americanii de la NuScale.

„Obiectivul Memorandumului de Înțelegere este de a explora oportunitățile de cooperare și de investiții în sprijinul dezvoltării primului proiect SMR din România. În urma unui potențial parteneriat, pe termen lung, Donalam ar putea folosi o parte din energia curată generată de către SMR, pentru stabilitatea energetică a noii facilități pe care o dezvoltă în Târgoviște, cu un mare impact și în realizarea obiectivului de a produce oțel verde în România. Energia curată, sigură și reziliența furnizată de SMR, alături de energia produsă de parcul fotovoltaic de la Târgoviște pe care compania îl are în plan, sunt două dintre soluțiile pe care Donalam le ia în calcul pentru a-și asigura accesul la energie sustenabilă și la prețuri accesibile pe termen lung”, a răspuns Nuclearelectrica la solicitarea Economedia..

Conform companiei, acest parteneriat ar urma să aducă multiple beneficii socio economice, printre care crearea de noi locuri de muncă datorită noii facilități industriale care se va construi în Dâmbovița, dezvoltare locală prin taxele la bugetul local, investiții în comunitate, pe lângă beneficiile față de mediu prin reducerea emisiilor de CO2 emise de facilitatea de producție și producția de oțel verde.

În plus, Nuclearelectrica afirmă că centrala SMR de la Doicești are potențialul configurării unei infrastructuri complexe (hidrogen, abur tehnologic, energie electrică) care să sprijine activitatea industrială în zonă, precum și formarea unui ecosistem industrial, care va susține investițiile și dezvoltarea în zonă.

„De asemenea, COS Târgoviște, achiziționat de Donalam, fiind în apropriere de Doicești, poate beneficia de acest ecosistem industrial, și de o transformare verde majoră. Este o companie care a oferit foarte multe locuri de muncă de-a lungul timpului și a contribuit la PIB, iar acum are potențialul de a le oferi în continuare, dar într-un mod verde, sustenabil”, a mai transmis Nuclearelectrica pentru Economedia.

Carlo Beltrame, CEO Beltrame pentru România și Franța, a declarat anterior, într-un interviu pentru Economedia, că discută cu un jucător din regenerabile pentru un contract care ar putea începe până în 2026. „Suntem în discuții în acest moment cu un alt jucător care produce energie din surse regenerabile pentru a încheia un nou contract care ar putea începe până în 2026. Nu pot dezvălui numele jucătorului, deoarece suntem sub NDA”, spunea Carlo Beltrame.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: