Noul Cod Rutier a intrat în vigoare duminică și cuprinde sancțiuni pentru șoferii agresivi, noi ,,praguri” de viteză și pedepse mai aspre pentru manevre periculoase pe autostradă. Noile amenzi și sancțiuni au fost propuse după ce, în vara anului trecut, pe Autostrada Soarelui au fost mai multe cazuri de circulație pe contrasens și pe banda de urgență.
Suspendarea permisului pentru 120 de zile (4 luni)
Suspendarea permisului de circulație pentru 4 luni se aplică pentru următoarele abateri :
-circulația sau întoarcerea pe contrasens pe autostradă
-depășirea limitei de viteză cu peste 70 km/h
-nerespectarea regulilor de circulație la trecerea la nivel cu linia de cale ferată
Anterior, pentru depășirea vitezei cu peste 50 km/h și nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu linia de tren se reținea permisul pentru 90 de zile, cu posibilitatea de a reduce perioada de suspendare la doar 30 de zile după un test cu 15 întrebări pentru verificarea regulilor de circulație. Totodată, circulația pe contrasens era sancționată cu reținerea permisului pentru 60 de zile.
Suspendarea permisului pentru 90 de zile pentru circulația pe banda de urgență
Circulația pe banda de urgență a autostrăzii era sancționată doar cu amendă contravențională în vechea legislație, dar acum, Noul Cod Rutier prevede reținerea permisului pentru 90 de zile dacă șoferii folosesc în mod nejustificat banda de urgență. Noile amenzi sunt cuprinse între 1305 și 2900 lei.
Reținerea permisului 30 de zile pentru comportament agresiv
Noul Cod Rutier definește comportamentul agresiv, ,,șicanele” în trafic : deplasarea succesivă de pe o bandă pe alta, reducerea bruscă a vitezei, demaraj cu patinarea roților, întoarcerea cu frâna de mână, claxonatul excesiv și folosirea repetată a semnalelor luminoase, conducerea motocicletei pe o singură roată, ambalarea motorului sau mersul cu spatele pentru intimidarea altor șoferi. Amenzile sunt cuprinse între 580 și 725 de lei, cu posibilitatea de a plăti jumătate din minimul amenzii în 15 zile.
Retragerea permisului pentru 12 ore pentru alcool sau consum de droguri pe baza constatării medicului
Poliția Rutieră poate suspenda pentru cel mult 12 ore permisul de circulație dacă la examenul medical, până la emiterea rezultatelor probelor de sânge, un medic constată că șoferul ar fi consumat alcool sau droguri : ,,Retragerea permisului de conducere se dispune de către poliția rutieră și în cazul în care titularul acestuia nu a putut fi supus testării în vederea stabilirii concentrației de alcool pur în aerul expirat sau testării preliminare a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive, iar în urma efectuării examinării medicale s-au constatat elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de băuturi alcoolice sau de substanțe psihoactive, cu ocazia procedurii de recoltare a mostrelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de substanțe psihoactive, eliberându-se o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere fără drept de circulație”. Anterior, legislația nu prevedea o măsură restrictivă a dreptului de circulație.
România s-a angajat ca până în 2026 să reducă numărul accidentelor de circulație cu 25 %, numeroase proiecte de siguranță rutieră, în special infrastructură rutieră nouă fiind finanțate prin PNRR.