Noi detalii privind proiectul de OUG prin care producători și comercianți de produse agricole vor trebui să își raporteze stocurile. Cum va proteja statul secretele comerciale ale companiilor

alimente, mancare, legume Sursă foto: Unsplash

După asigurări repetate din partea autorităților statului că România are suficiente stocuri de produse alimentare pentru asigurarea consumului intern, un proiect de ordonanță de urgență fără precedent aduce noi obligații pentru producători. Cu scopul realizării unei „monitorizări centralizate”, noile reglementări ar obliga producătorii, depozitarii și comercianții de produse agricole și alimentare să raporteze lunar stocurile către stat. Cum va proteja statul secretele comerciale ale producătorilor și comercianților și ce măsuri vor lua autoritățile pentru ca aceste secrete comerciale să nu se facă publice? La solicitarea Economedia, Sorin Moise, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), aduce câteva explicații.

„Datele de pe platformă vor fi confidențiale, iar cei care vor opera în platformă vor fi sub incidența secretului de serviciu. Încălcarea acestuia are consecințele legale cunoscute”, a transmis Sorin Moise, secretar de stat în cadrul MADR.

Printre aceste consecințe se numără, potrivit legii funcționarului public:

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
  • Divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.
  • Divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care ia cunoştinţă de acestea, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.

În ceea ce privește centralizarea și colectarea datelor, Sorin Moise spune că acestea vor fi prelucrate pe o platformă digitalizată gestionată de Minister.

„Raportarea se va face online, lunar. Producătorii români cărora li se va aplica OUG sunt digitalizați”, mai precizează acesta.

Adrian Chesnoiu, Ministrul Agriculturii, dă asigurări că România nu se află în pericol de a avea probleme cu asigurarea alimentelor, iar măsura ar fi doar una de precauție și pregătire.

„România are suficiente stocuri de alimente și produce suficient pentru asigurarea consumului intern al populației,  însă în contextul global actual, trebuie să fim pregătiți pentru orice fel de scenariu. Există deja o presiune pe piețele internaționale cu privire la comerțul cu alimente, cauzată de conflictul militar ruso-ucrainean, suprapus pe efectele pandemiei și criza din energie și gaze naturale. O monitorizare centralizată a cantităților de produse agricole și alimentare disponibile este esențială pentru reducerea riscurilor care pot apărea în domeniul securității alimentare și ne va permite să acționăm eficient cu politici publice țintite, dacă situația o va impune”, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, într-un comunicat de presă.

Ce prevede proiectul de ordonanță de urgență

Actul normativ prevede gestionarea centralizată de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a datelor disponibile în prezent la diferite instituții publice și private, prin intermediul unei platforme online, pe baza raportărilor realizate lunar de către producătorii agricoli, depozitarii, procesatorii și comercianții care își desfășoară activitatea pe teritoriul României în domeniul agriculturii și industriei alimentare.

Evidența stocurilor va fi raportată până pe data de 15 ale fiecărei luni pentru datele valabile pentru ultima zi a lunii precedente și se aplică pentru următoarele categorii de produse:

a) legume-fructe,
b) cereale şi produse pe bază de cereale,
c) semințe de oleaginoase şi produse pe bază de oleaginoase,
d) leguminoase furajere;
e) semințe certificate: cereale, orez, oleaginoase și proteaginoase,
f) carne şi produse din carne, cu termen de valabilitate mai mare de 10 zile, inclusiv conserve din carne şi mixte,
g) lapte şi produse din lapte,
h) produse de morărit şi panificație,
i) produse prelucrate, procesate, conservate din legume-fructe,
j) grăsimi şi uleiuri,
k) apă, inclusiv apă minerală naturală, apă de izvor şi toate celelalte ape îmbuteliate sau ambalate,
l) orez,
m) plante aromatice, sare şi condimente,
n) ceaiuri,
o) zahăr,
p) miere,
q) drojdie.

Nu au obligația raportării comercianții care dețin suprafețe de comercializare mai mici de 400 de mp, comercianții ambulanți, comercianții care desfășoară activități de alimentație publică sau  care desfășoară activități de comercializare în zone publice.

De asemenea, obligația raportării nu se aplică producătorilor care dețin în stoc, în ultima zi a lunii, cantități de până la :

a) 10 000 kg – legume, inclusiv cartofi
b) 10 000 kg – fructe
c) 25 000 kg – cereale
d) 20 000 kg – seminţe de oleaginoase
e) 10 000 kg – leguminoase furajere
f) 300 kg – plante aromatice
g) 50 kg – miere

Operatorii sunt obligați să transmită datele despre stocuri la Ministerul Agriculturii până la data de 15 a fiecărei luni. Verificarea stocurilor se face de către Ministerul Agriculturii și Ministerul Finanțelor.

Amenzile pentru netransmiterea datelor sunt între 500.000 lei și un milion de lei.

Produsele vizate pentru raportare sunt: legume, fructe, cereale, semințe de oleaginoase și produse derivate, legume furajere, semințe certificate, carne și produse din carmen cu termen de valabilitate mai mare de 10 zile (inclusiv conserve), lapte și produse din lapte, produse de panificație, conserve, apă, orez, plante aromatice, sare, condimente, ceaiuri, zahăr, miere, drojdie.

Ar urma să facă excepție de la raportare doar comercianții cu magazine sub 400 metri pătrați și operatorii cu stocuri sub 10 tone (la legume și fructe), 25 tone (cereale), 20 tone (semințe), 50 kg (miere).

Datele introduse vor avea caracter confidențial, iar verificarea corectitudinii informațiilor introduse va fi realizată de către persoane împuternicite de către MADR și MFP, conform competențelor legale.

Metodologia de raportare, colectare, centralizare și prelucrare a datelor privind stocurile, precum și operaționalizarea platformei vor fi stabilite prin ordin al ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în cel mult 60 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: