Primarul Capitalei Nicușor Dan a precizat că prețul pe care îl plătesc bucureștenii pe căldură nu s-a schimbat din anul 2011, deși prețul gigacaloriei s-a triplat, de la 320 lei atunci la 980 lei în prezent. El a precizat că Bucureștiul nu are nevoie urgentă de bani până la finalul lunii decembrie, însă va avea nevoie la începutul lunii ianuarie, când vine factura majorată pe luna noiembrie. El s-a declarat optimist că Guvernul va ajuta toate primăriile care au sisteme centralizate de încălzire.
Nicușor Dan a precizat că principala temă de discuție a fost preluarea activelor de producție a energiei termice care sunt la ELCEN, pentru ca ELCEN să iasă din insolvență, să fie inclus în Termoenergetica și să poată accesa aceste fonduri de modernizare.
Al doilea subiect, a spus el, a fost subvenția la termie, subiect care preocupă toate orașele care au încălzire centralizată.
„Bugetul de stat pe anul 2022 este în lucru. Discuția a fost care sunt urgențele până la finalul lui 2021 și necesarul pe 2022. Guvernul deja a dat un ajutor primăriilor, cele care erau în urgența cea mai mare, din fondul la dispoziția prim-ministrului. Pentru cei care au nevoi pe anul 2022, o să vină din bugetul de stat”, a precizat el.
Nicușor Dan s-a declarat „optimist că guvernul va ajuta toate primăriile care au sisteme centralizate de încălzire”, dar că cuantumul nu poate să-l estimeze nimeni astăzi, fiind subiect care ține de legea bugetului pe anul 2022.
El a afirmat că pentru bucureșteni căldura nu s-a scumpit deloc din 2011 până în prezent, deși prețul gigacaloriei s-a triplat.
„Există două tarife. Pentru tariful total de producție mai sunt etape procedurale, o să îl vedeți până la sfârșitul anului. Până la 13 ianuarie, când are loc scăderea de TVA, o să fie aproximativ 980 lei. După scăderea de TVA o să fie aprox 870 lei. Până când Consiliul General nu o modifică o hotărâre din 2011, bucureștenii o să plătească 164 lei. PNL și PMP susțin majorarea la 280 lei, care ține cont de creșterea prețului gazului, de prețurile care sunt în țară pe același serviciu, de faptul că nu s-a mai făcut o creștere din anul 2011. Prețul era atunci 320 lei cu totul și acum e 980 lei. PSD a spus că nu susține creșterea”, a spus Dan.
Primarul a mai precizat că până pe 31 decembrie Bucureștiul nu are o nevoie urgentă de bani, pentru că creșterile de prețuri au survenit la sfâsrșit de noiembrie, iar factura pe această lună se plătește în ianuarie.
„Însă avem nevoie la începutul lui ianuarie și e discuția dacă subvenția ni se dă în decembrie sau la început de ianuarie”, a mai spus el.