Nicușor Dan: Compania Municipală Străzi Poduri și Pasaje intră în faliment în următoarele zile / Primăria preia utilajele pentru viitoarele șantiere

pasajul doamna ghica

Compania Municipală Străzi Poduri și pasaje înființată în mandatul Gabrielei Firea va intra în faliment în următoarele zile, creditorii urmând să își primească banii, iar utilajele cumpărate să fie folosite pentru viitoarele șantiere, a anunțat miercuri, Primarul General Nicușor Dan. Compania Străzi Poduri și Pasaje București (societate comercială) a fost înființată la începutul mandatului fostului primar Gabriela Firea care a preferat ca unele lucrări să fie realizate în regie proprie, decizie care s-a dovedit eronată având în vedere problemele de pe șantierele de la pasajul Doamna Ghica, Prelungirea Ghencea și Podul Grant unde PMB a reușit să repare doar un singur sens din cauza fondurilor insuficiente. În Plus, Compania dubla activitatea Administrației Străzilor. Practic, după desființarea Companiei Municipale, lucrările la cele două mari investiții din București au continuat cu Trustul de Clădiri Metropolitane. Companiile înregistrau anul trecut pierderi generalizate, după cum Economedia a arătat aici

Nicușor Dan a spus că fosta administrație a deschis cele mai importante lucrări din București, dar nu a reușit să asigure și finanțarea pentru lucrări : ,, Ne-am întâlnit ieri după-amiază cu reprezentanții celor 60 de firme creditoare ale Companiei Municipale Străzi Poduri Pasaje, care va intra în faliment la sfârșitul acestei luni. I-am asigurat pe creditori că își vor primii banii pe care îi așteaptă de 2 ani. Utilajele pe care compania le-a achiziționat vor fi recuperate de municipalitate și folosite în viitoarele noastre proiecte de infrastructură. Reamintesc că decizia de închidere a acestei companii municipale a fost luată de la începutul mandatului, dar procedurile judiciare au durat până acum. Înființarea companiilor municipale și angrenarea lor în proiecte pentru care municipalitatea nu avea bani a fost una din marile erori ale administrației precedente, iar noi consumăm acum resurse importante pentru a reveni la normalitate. Mai mulți reprezentanți ai firmelor prezente la întâlnirea de ieri mi-au transmis că apariția companiilor municipale a generat o distorsiune importantă pe piață.”

Utilajele ar putea fi folosite în continuarea șantierului de pe Prelungirea Ghencea sau la străpungerea Sălăjan -Vitan, la lărgirea străzii Iuliu Hațieganu spre Berceni sau la proiectele pentru modernizarea unor bulevarde cu linie de tramvai pentru care s-a cerut finanțare prin Programul Anghel Saligny iar Consiliul General a aprobat exproprierile.

Fostul Primar General Gabriela Firea a înființat 24 de Companii Municipale, activitatea unora dintre acestea fiind identică altor instituții deja existente în subordinea PMB. Cele mai multe au fost deja desființate, cu câteva excepții precum Termoenergetica, Trustul de Clădiri sau Compania EcoIgienizare care, din pragul falimentului a reușit să treacă pe profit.

Principalele companii municipale înființate de Gabriela Firea:

Trustul de Clădiri Metropolitane București
Compania Municipală Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București
Compania Municipală Agrement București
Compania Municipală Cimitire București
Compania Municipală Consolidări București
Compania Municipală Dezvoltare Durabilă
Compania Municipală Ecoigienizare București
Compania Municipală Energetica
Compania Municipală Iluminat Public
Compania Municipală Imobiliară București
Compania Municipală Medicală București
Compania Municipală Parcuri și Grădini
Compania Municipală Parking București
Compania Municipală Pază și Securitate București
Compania Protecție Civilă și Voluntariat București
Compania Municipală Publicitate și Afișaj București
Compania Municipală Sport Pentru Toți București
Compania Municipală Străzi, Poduri, Pasaje
Compania Municipală Tehnologia Informației București
Compania Municipală Managementul Traficului București

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: