Direcţia de control din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a constatat deficienţe şi nereguli în activitatea managementului societăţii Casa Română de Comerţ Agroalimentar “Unirea”, în urma controlului derulat în perioada 13 decembrie 2023 – 31 ianuarie 2024, iar printre acestea se numără facturi neîncasate, în valoare de aproximativ 53 de milioane de lei, sau comercializarea într-o proporţie mai mare a produselor din import decât a celor provenite de la producătorii autohtoni, potrivit datelor furnizate de MADR, pentru Agerpres.
Controlul a scos la iveală faptul că din suma totală de mărfuri facturată de Casa Unirea pe parcursul anului 2023, în valoare de aproximativ 79,6 milioane de lei, societatea a încasat aproximativ 26,6 milioane de lei până la data de 10 ianuarie 2024. Astfel, Casa Unirea înregistrează facturi neîncasate în valoare de aproximativ 53 de milioane de lei, rezultate din derularea contractelor cadru de furnizare de produse.
„Peste 95% din această sumă reprezintă sume aferente facturilor neîncasate provenind de la 14 societăţi comerciale partenere (clienţi). Precizăm că din suma de 53 milioane de lei, aproximativ 45 milioane lei reprezintă facturi neîncasate de la 3 societăţi comerciale. Termenele scadente aferente facturilor emise de către societatea Casa Unirea înregistrează şi peste 100 de zile întârziere, cea mai veche factură emisă şi neîncasată având scadenţa la data de 24.07.2023″, se arată în documentul transmis de Ministerul Agriculturii.
De asemenea, pe durata controlului, directorul general al societăţii Casa Unirea (Mariana Cotoi, n.r.) nu a putut prezenta documente privind iniţierea vreunui demers în vederea calculării şi facturării penalităţilor de întârziere conform prevederilor contractuale. În plus, ca urmare a solicitărilor echipei de control, directorul general al societăţii a comunicat faptul că au fost iniţiate demersuri pentru notificarea debitorilor, iar la data de 29.12.2023 au fost depuse în bancă instrumentele de plată – bilete la ordin şi file CEC. “La data de 15.01.2024, instrumentele de plată (file CEC şi bilete la ordin) au fost însă retrase de către directorul general al societăţii Casa Unirea, deşi acesta se afla în concediu de odihnă în perioada 03-19.01.2024. Prin acest demers a fost împiedicată recuperarea sumelor restante de la clienţii societăţii, directorul general acţionând împotriva intereselor societăţii Casa Unirea”, susţin reprezentanţii MADR.
În şedinţa comună a Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) şi a Consiliului de Administraţie (CA) a societăţii Casa Unirea din data de 2 august 2023, reprezentantul AGA a atenţionat asupra riscului de neîncasare a facturilor emise de Casa Unirea către unii clienţi, a propus sistarea livrărilor de marfă către aceştia şi constituirea de garanţii contra riscului de neplată.
Totodată, în cadrul controlului desfăşurat, directorul general al societăţii Casa Unirea nu a prezentat înscrisuri care să demonstreze faptul că recomandările AGA au fost materializate în demersuri sau acţiuni care să conducă la recuperarea creanţelor, diminuarea riscurilor de neîncasare şi protejarea intereselor societăţii Casa Unirea.
„S-a constatat că produsele achiziţionate de Casa Unirea şi comercializate ulterior provin în cea mai mare parte de la mărci consacrate la nivel internaţional, din producţie UE sau non UE, iar cele achiziţionate de la fermieri sau producători români sunt într-o proporţie nesemnificativă, fapt ce denotă îndepărtarea managementului de la obiectivul avut în vedere de acţionarul unic atunci când a fost creată această societate, acela de a facilita vânzarea mărfurilor agroalimentare produse în fermele din România”, se arată în raportul de control al MADR.
Potrivit sursei citate, un alt aspect relevant pentru activitatea directorului general reiese din derularea raporturilor comerciale ale societăţii cu unele dintre societăţile partenere. Astfel, s-a constatat un mod de lucru prin care fie clientul final îi indica de la început Casei Unirea furnizorul de la care să facă achiziţia, fie furnizorul îi transmitea Casei Unirea cine este clientul final al produselor intermediate.
În urma controlului s-a mai constatat că prin selecţia superficială a unor parteneri comerciali ai societăţii Casa Unirea – firme care nu au raportat indicatori sau nu au prezentat garanţii care să susţină un parteneriat sigur – prin continuarea relaţiilor comerciale cu partenerii care înregistrau facturi care aveau scadenţa depăşită, precum şi prin lipsa unor acţiuni de somare a societăţilor cu privire la depăşirea termenele scadente sau de emitere a facturilor aferente penalităţilor, “directorul general nu şi-a respectat obligaţiile ce decurg din Contractul de mandat”.
Potrivit reglementărilor legale în vigoare, Nota de control privind verificarea şi analizarea activităţii Societăţii Naţionale “Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea” SA a fost transmisă spre analiză instituţiilor abilitate pentru a stabili conform competenţelor dacă “faptele prezentate îmbracă forma unor infracţiuni”, precum şi organelor de control cu atribuţii în analiza concluziilor cu impact fiscal.
Nota de control a fost transmisă şi AGA, pentru a lua la cunoştinţă despre constatările şi concluziile rezultate în urma verificărilor efectuate de către echipa de control, precum şi Consiliului de Administraţie, care în şedinţa din data de 7 februarie 2024, analizând activitatea directorului general, a dispus revocarea din funcţie a acestuia şi numirea unei alte persoane în funcţia de director general, în condiţiile legii. Este vorba de legumicultorul Ionuţ Radu, din judeţul Olt, care figura ca membru în CA al Casei Unirea.
O echipă de control din cadrul Direcţiei Generale Control, Antifraudă şi Inspecţii (DGCAI) a realizat, în perioada 13 decembrie 2023 – 31 ianuarie 2024, verificarea şi analizarea activităţii Societăţii Naţionale “Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea SA”, pentru perioada 2021-2023, pe baza documentelor puse la dispoziţie şi a informaţiilor furnizate de către reprezentanţii societăţii.
Pe data de 16 ianuarie, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că a trimis Corpul de Control al ministerului la Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea, în urma neregulilor semnalate de Consiliul de Administraţie referitoare la valorificarea unor produse de import prin această societate, nu doar din producţia autohtonă, urmând să ia „măsurile cele mai dure” dacă vor fi găsite nereguli.
Context
În decembrie anul trecut, Casa de Comerț Unirea anunță deschiderea primului magazin de tip cash and carry, în incinta complexului Doraly, de lângă București.
Reamintim că guvernul a reînviat Casa de Comerț Unirea anul trecut, o inițiativă falimentară a guvernului Dăncilă, promovată de Petre Daea și Liviu Dragnea, de înființare a unor aprozare de stat, după cum a scris Economedia aici.
Guvernul Dăncilă a înființat în decembrie 2018, prin hotărâre de guvern, Societatea Națională „Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” S.A, la care acționar este Ministerul Agriculturii. Inițiativa guvernului PSD Dăncilă a venit la acel moment pe fondul întoarcerii accentuate către o economie tot mai etatizată: de la înființarea de către Primăria București a 22 de firme și până la apariția Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, care își propune să înființeze companii controlate de stat.
Casa de Comerţ Unirea a fost un proiect inițiat de fostul ministru al Agriculturii Petre Daea și îşi propunea să devină un lanţ de 60 de magazine cu produse româneşti care să concureze cu marii retaileri.
Singurele magazine care au fost deschise au fost o „brânzărie” în Sibiu și un magazin în București. Ambele s-au închis însă pentru că firma deținută de statul român nu a putut plăti marfa luată de la producători.
Este și exemplul unui magazin din Sibiu, inaugurat în 2019 de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, care s-a transformat rapid într-un aprozar cu rafturile goale, exact ca în perioada comunistă. Daea susținea la deschiderea magazinului că în Brânzăria de la Sibiu producătorii îşi pot comercializa marfa fără să achite vreo taxă, iar chiria spaţiului este suportată de Casa Română de Comerţ Unirea.
Magazinul nu a mai fost aprovizionat pentru că producătorii de lactate și brânzeturi cu care are contracte nu au fost plătiți și au renunțat să mai lucreze cu firma de stat, potrivit Turnul Sfatului.
În octombrie 2020, compania a închis cele două magazine pe care le opera.
De principiu, însă, Casa de Comerț Unirea a continuat să funcționeze, la centru, plătind salarii, deși nu are activitate prin magazine.
În 2019, Casa de Comerţ Unirea a avut venituri de sub 2 milioane lei, dar cheltuieli de 9 milioane de lei. Conform datelor furnizate de conducerea executivă a Casei Unirea, pierderile anului 2019 au fost în cuantum de 7,15 milioane lei, cauzate de cheltuieli și investiţii mari, neprofitabile.
Nici în 2020 situația nu s-a îmbunătățit. „Pe parcursul a cel puţin şase luni în decursul anului 2020 a fost analizată activitatea acestor magazine (Bucureşti şi Sibiu puncte fixe, Gruiu, Piteşti, Slatina puncte mobile n.red) prin comparaţie cu perioada similară din 2019 şi nu a putut fi identificată nicio lună cu venituri peste cheltuieli deoarece şi aceste magazine au fost deschise fără o analiză economici-financiară rentabilă”, se arată într-un raport al Consiliului de Administraţie.
Per total, pierderile anului 2020 au fost în cuantum de 5,41 milioane lei și au provenit în principal din cheltuielile de personal, care au generat peste 50% din pierderi.
Pierderea primului semestru al anului 2021 a fost în luna iunie 2021 în cuantum de 1.275.400 lei, dar, în urma deciziilor luate pentru reducerea costurilor, în luna iulie 2021 aceasta a putut fi diminuată, ajungând la 953.896 lei, se arată într-un document transmis de companie.