Musk aduce noi acuzații în procesul împotriva OpenAI. Miliardarul nominalizat în administrația lui Trump atacă și Microsoft, acuzând compania că monopolizează piața IA generative

dreamstime_m_345326761 Foto: L9871456 | Dreamstime.com

Antreprenorul miliardar Elon Musk a extins bătălia sa juridică împotriva OpenAI, creatorul ChatGPT, adăugând acuzaţii de încălcări ale legii antitrust şi acuzând Microsoft, cel mai mare investitor al OpenAI, de tentativa ilegală de a monopoliza piaţa inteligenţei artificiale generative, transmite Reuters, preluat de News.ro.

Noile acuzaţii, depuse joi seara la tribunalul federal din Oakland, California, susţin că Microsoft şi OpenAI au desfăşurat practici anticoncurenţiale menite să marginalizeze rivalii în sectorul emergent al inteligenţei artificiale.

Procesul lui Musk, care se adaugă plângerii iniţiale depuse în august, acuză OpenAI şi pe CEO-ul acesteia, Samuel Altman, de încălcarea obligaţiilor contractuale prin faptul că au pus profitul înaintea interesului public în promovarea tehnologiilor AI.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Plângerea susţine că OpenAI, care a început ca o organizaţie non-profit scutită de taxe, s-a transformat într-o entitate de 157 miliarde de dolari, dominând piaţa AI într-un timp remarcabil de scurt.

Musk solicită anularea acordului de licenţiere al OpenAI cu Microsoft şi forţarea celor două companii să dezvăluie câştigurile „dobândite ilegal”.

În răspunsul său, OpenAI a respins procesul ca fiind ”fără temei şi excesiv”, reiterându-şi poziţia că acuzaţiile sunt nefondate. Nici Microsoft şi nici avocaţii lui Musk nu au oferit comentarii imediate cu privire la noile evoluții.

Musk, care a cofondat OpenAI înainte de a se retrage din proiect, a fost întotdeauna critic faţă de trecerea organizaţiei de la non-profit la profit, mai ales având în vedere că a primit miliarde de dolari de la Microsoft.

Critica lui Musk a crescut pe măsură ce a câştigat o influenţă tot mai mare în administraţia preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, fiind numit într-un rol care vizează combaterea ineficienţei guvernamentale.

Procesul extins acuză OpenAI şi Microsoft de încălcarea legii antitrust prin condiţionarea investiţiilor de acorduri care împiedică colaborarea cu concurenţii.

Musk susţine că acordul de licenţiere exclusiv între cele două companii reprezintă o fuziune ilegală, fără aprobările necesare ale autorităţilor de reglementare.

Luna trecută, OpenAI a depus propriile documente juridice, acuzându-l pe Musk că urmăreşte procesul ca parte a unei campanii mai largi de subminare a companiei pentru propriul său avantaj competitiv.

Foto: L9871456 | Dreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: