„City Insurance a devenit lider de piață prin câștigarea încrederii și aprecierii majorității românilor prin abordarea sa unică de a oferi produse de asigurare personalizate și servicii de calitate superioară, care acoperă nevoi specifice ale clienților”. E prezentarea oficială pe site-ul companiei unde sunt asigurați 45% din șoferii din România, devenită între timp falimentară. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a hotărât vineri să constate starea de insolvență a liderului pieței RCA, City Insurance, și să îi retragă autorizația de funcționare. Vă prezentăm câteva momente cheie din istoricul firmei – de la înființarea sa, datorită unor „investitorii vizionari”, la anii de top și activitatea sub conducerea unui „om de afaceri autodidact foarte experimentat” (cumnatul lui Adrian Năstase) până la conturi false, dosare penale și faliment.
Compania este controlată de Dan Odobescu, prin firma Vivendi International SRL, care deține 85% din firma de asigurări, potrivit datelor Termene.ro, citate de Libertatea. Dan Odobescu este cumnatul lui Adrian Năstase – Soția sa, Rodica Odobescu, este sora Danei Năstase, soția fostului premier al României, scria Hotnews.ro. Potrivit publicației, Dan Odobescu a preluat în 2015 funcțiile de director general și președinte al Consiliului de Administrație al societății de asigurări City Insurance, în urma demisiei lui Nicolae Mușat. Dan Odobescu a fost anterior trimis în judecată în stare de libertate în dosarul de corupție ASF-Carpatica (un alt faliment monumental din piața de asigurări), încă din luna aprilie 2014.
În martie, City Insurance a anunțat pe propriul site că firma Vivendi International (actionar principal al City Insurance controlat, în acte, de către Dan Odobescu) va fi preluat integral de către holdingul I3CP, înregistrat în Olanda. Economica.net a anunțat atunci că firma olandeză este finanțată de către Biserica Ortodoxă a Greciei.
În iunie, I3CP, nume alternativ al fondului olandez Exin Investment Holding, anunță că negociază preluarea controlului City Insurance cu „acționarii cunoscuți care încă își păstrează dreptul de vot”, potrivit Economica.net. Este vorba despre Nicolae Mușat (șef de facto și artizanul exploziei City Insurance din ultimii ani), Cristian Pascale (avocatul City), Max Roesller și Fortuna Copola. Din enumerarea celor de la I3CP lipsește chiar cel mai mare acționar al City Insurance, Vivendi Internațional, compania controlată de Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase. Odobescu și Vivendi International au fost suspendați din drepturi prin decizia ASF care a și pus City Insurance sub administrarea FGA.
Dan Odobescu ar fi făcut numeroase presiuni asupra conducerii ASF în încercarea de a-şi proteja afacerea cu poliţe RCA, scrie Adevărul. Problemele City Insurance datează de mai bine de cinci ani, asigurătorul trecând deja în 2016 prin procedura de redresare financiară pe bază de plan ca urmare a faptului că se afla în dificultate financiară. Firma a prezentat un extras de cont suspect, din care rezultă faptul că societatea de asigurări are în contul unei bănci din Elveţia suma de 50 milioane de euro.
O decizie a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din iunie, privind desemnarea Fondului de Garantare a Asiguraților în calitate de administrator temporar la City Insurance, face referire la o serie de aspecte de nelegalitate, constatate în trei rapoarte de control permanent. Aspectele de neconformitate/nelegalitate cuprinse în cadrul celor 3 rapoarte de control permanent vizează, în principal, faptul că societatea a raportat încă din anul 2017 disponibilităţi băneşti la o societate bancară. Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat cunoştinţă la data de 28.04.2021 despre faptul că între această societate bancară şi societatea de asigurare nu au existat raporturi contractuale.
Dosare penale
Potrivit Europa Liberă, primele sesizări penale au fost făcute în urmă cu cinci luni, la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și la Secția Penală și de Urmărire Criminalistică a Parchetului General. Surse judiciare au declarat pentru Europa Liberă că acestea au fost făcute de actuala conducere a ASF, marile probleme ale City Insurance fiind ignorate în perioada 2017 – 2020, când ASF avea o altă componență. „Totul pleacă de la Solvency II, legislația comunitară extrem de flexibilă cu privire la garanții. Cei care trebuiau să supravegheze firma nu și-au făcut treaba”, ne-au declarat sursa citată.
În anchetă sunt verificate peste 20 de persoane, fiind solicitate date din Elveția și Luxemburg, dar și de la autoritățile din Insulele Cayman, locul unde a fost înregistrată firma offshore care a reasigurat societatea din România.
Istoricul romanțat de pe site-ul firmei de asigurări, sub bagheta unui „om de afaceri autodidact foarte experimentat”
SOCIETATEA DE ASIGURARE-REASIGURARE (S.A.-R.) City Insurance S.A. a fost înființată în 1998 de către „un grup de investitori cu viziunea de a crea prima companie românească de asigurare independentă”, potrivit descrierii de pe site-ul companiei.
În 2009 a devenit membru fondator și acționar al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale [PAID]. În 2011, City Insurance s-a implicat în spațiul virtual și a lansat CitySmart.ro. Sistemul de vânzări online.
În 2012 compania apărea pentru prima oară în Topul Primelor Zece Companii de Asigurare din România.
În 2014, City Insurance s-a extins pe piața de asigurări din Grecia.
Între 2015 și 2017, Dan Odobescu, „acționarul principal al City Insurance și om de afaceri autodidact foarte experimentat, a început să clădească fundațiile pentru asamblarea unei echipe internaționalizate de profesioniști, cu țelul de a-și finaliza propriul ciclu managerial și de a preda ștafeta unei noi generații de directori executivi”.
Din 2017, „noua echipă de conducere internațională a City Insurance asigură managementul companiei, îmbogățită „cu moștenirea și mentoratul lui Dan Odobescu, ce deține acum doar o funcție consultativă fără rol de execuție””.