Firmele vor avea timp până la finalul lunii septembrie să solicite eșalonarea simplificată a datoriilor la stat, iar firmele din HoReCa vor continua să beneficieze de scutirea de impozit specific, pentru o perioadă, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență lansat de Ministerul Finanțelor, care include de asemenea și alte măsuri fiscale.
Una dintre ele suspendarea sprijinului de 1.500 lei pentru salariați, pentru plata creșelor, despre care Economedia a scris, pe larg, aici.
Se prelungește scutirea de impozit specific pentru HoReCa
În contextul menținerii restricțiilor privind desfășurarea activităților, pentru contribuabilii care intră sub incidența Legii privind impozitul specific unor activităţi, Ministerul Finanțelor propune scutirea de impozit specific unor activități, pentru anul 2021, pentru încă o perioadă de 90 de zile calculată începând cu data de 1 aprilie 2021.
Mai mult timp pentru a solicita restructurarea obligațiilorbugetare
Ministerul Finanțelor propune prorogarea termenului pentru depunerea notificării privind intenția de restructurare a obligațiilor bugetare până la data de 30 septembrie 2021 și prorogarea termenului de depunere a cererii de restructurare până la data de 31 ianuarie 2022. În acest moment, termenul este 31 martie 2021.
În plus, se propune ca pentru debitorii care au notificat organul fiscal în perioada 2019-2021 și nu au depus cererea de restructurare, să se stabilească un termen rezonabil de îndeplinire a condițiilor și depunerea planului de restructurare. În caz contrar, urmează a începe executarea silită tocmai pentru îndeplinirea condițiilor și depunerea planului de restructurare.
Rambursarea TVA
Finanțele propun prorogarea termenului pentru care se aplică măsura privind solicitarea la rambursare prin deconturile cu sumă negativă de taxă pe valoarea adăugată cu opțiune de rambursare, depuse în cadrul termenului legal de depunere, cu efectuarea, ulterior, a inspecției fiscale, până la data de 31 ianuarie 2022.
Prorogarea acestui termen are ca scop sprijinirea în continuare a mediului de afaceri și a contribuabililor persoane fizice, în contextul actual sanitar și economic dificil.
Anularea unor obligații accesorii
Ținând cont de faptul că obligațiile accesorii îngreunează conformarea la plată a obligațiilor bugetare, în contextul actual al dificultăților financiare cu care se confrunta contribuabilii afectați direct sau indirect de criza Covid-19, și analizând impactul pe care l-a avut adoptarea facilităților fiscale, adoptate după data intrării în starea de urgență, Finanțele consideră că se impune continuarea aplicării acestor măsuri fiscale până la data de 31 ianuarie 2022.
Se prelungește eșalonarea simplificată
Având în vedere faptul că cererile pentru acordarea eșalonării la plată în formă simplificată au fost depuse într-un număr semnificativ atât până la sfârșitul anului trecut, cât și de la începutul acestui an, se constată că acest tip de facilitate fiscală a prezentat un interes crescut din partea contribuabililor, ceea ce conduce la necesitatea prorogării termenului de acordare a acestei facilități până la data de 30 septembrie 2021, potrivit Finanțelor.