Mituri în energie. Sunt regenerabilele mai scumpe decât resursele convenționale de energie?

GE Vernova turbine eoliene 1

Costurile capacităților de energii regenerabile sunt din ce în ce mai mici, datorită progresului tehnologic din ultimii ani și al susținerii din partea statelor, subliniază specialiștii. Aceștia prezintă o serie de contra-argumente în fața vocilor care susțin că energiile regenerabile sunt mai scumpe decât cele pe bază de combustibili fosili. Astfel, nu doar că tranziția înspre energia verde aduce beneficii legate de mediu, dar se poate considera și eficientă din punct de vedere economic.

  • Specialiști în domeniul energiei și schimbărilor climatice explică și demontează câteva mituri legate de tranziția energetică, într-o serie de articole publicate de Economedia. Secțiunea „Tranziția energetică și miturile sale” este susținută de PPC România.

În primul rând, pentru o abordare corectă a subiectului, specialiștii fac o precizare importantă: compararea costurilor între tehnologii este complicată. “De exemplu, energia pe bază de combustibili fosili generează costuri de mediu pe care le suportă întreaga societate – schimbările climatice cauzate de creșterea concentrației de gaze cu emisii de seră din atmosferă– dar care nu se regăsesc în prețuri”, explică Daniel Duma, Research Fellow, Stockholm Environment Institute.

De asemenea, multe guverne subvenționează direct sau mascat combustibilii fosili, ascunzând costurile lor reale. “Pe de altă parte, datorită progresului tehnologic din ultimii ani și al susținerii din partea statelor, costurile capacităților regenerabile, inclusiv ale sistemelor de stocare în baterii sunt din ce în ce mai mici”, completează Duma.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În plus, costurile de operare sunt foarte reduse, aceste capacități neavând nevoie de combustibili. Astfel, de multe ori, mai ales în anumite regiuni și piețe, costurile energiei regenerabile sunt mai reduse decât cele pentru energia pe bază de combustibili fosili, inclusiv gaz natural.

Conform unui raport al Agenției Internaționale a Energiei (AIE), energia solară fotovoltaică și cea eoliană sunt cele mai ieftine opțiuni pentru noi capacități.

“În 2024, la nivel global, investițiile totale în capacități noi vor fi de două ori mai mari în energie electrică din surse regenerabile decât cele pe bază de combustibili fosili, potrivit AIE”, conchide Andrei Covatariu, Senior Research Associate, Energy Policy Group. Aceasta datorită îmbunătățirii lanțurilor de aprovizionare și a costurilor mai mici pentru tehnologiile curate.

Conform AIE, se preconizează că investițiile totale în energie la nivel mondial vor depăși pentru prima dată 3.000 de miliarde de dolari în 2024, aproximativ 2.000 de miliarde de dolari urmând să fie alocate tehnologiilor curate – inclusiv energiei regenerabile, vehiculelor electrice, energiei nucleare, rețelelor, stocării, combustibililor cu emisii reduse, îmbunătățirii eficienței și pompelor de căldură.

Această secțiune este susținută de PPC România.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: