Mituri în energie. Este consumul de energie electrică pe trend descrescător?

energie-electrica

Consumul de energie electrică va crește semnificativ, pe măsură ce mai multe sectoare ale economiei vor face tranziția către energie electrică, spun specialiștii. De asemenea, un factor decisiv în evoluția cererii o reprezintă ascensiunea Inteligenței Artificiale și a centrelor de date, care necesită cantități mari de energie. E de menționat însă că și eficiența energetică va crește, în paralel.

  • Specialiști în domeniul energiei și schimbărilor climatice explică și demontează câteva mituri legate de tranziția energetică, într-o serie de articole publicate de Economedia. Secțiunea „Tranziția energetică și miturile sale” este susținută de PPC România.

În acest “episod”, aflăm dacă consumul de energie electrică este pe un trend descrescător.

“Pe termen mediu și lung, consumul de energie electrică va crește semnificativ, pe măsură ce sectoarele de clădiri, transporturi și industrie vor face tranziția către energie electrică”, spune Andrei Covatariu, Senior Research Associate, Energy Policy Group.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

“Pentru a reduce concentrația de gaze cu emisii de seră în atmosferă, transportul, încălzirea/răcirea, dar si unele procese industriale, precum fabricarea oțelului vor trece prin transformări semnificative, care vor duce la o creștere a consumului de energie electrică”, completează Daniel Duma, Research Fellow, Stockholm Environment Institute.

O veste bună este că eficiența energetică va crește, în paralel. Cu toate acestea, noile utilizări, mai ales încălzirea/ răcirea si mobilitatea vor face ca, la nivel agregat, consumul de energie electrică să crească.

Potrivit Agenției Internaționale a Energiei (AIE), chiar și în cel mai moderat scenariu, comparativ cu anul 2022, consumul de energie electrică în UE crește cu peste 15% în 2030 și cu peste 50% în 2050.

Până în 2050, energia electrică va reprezenta 50% din consumul final de energie, față de 20% în prezent, conform estimărilor IEA.

Merită menționat că un important vector de crestere a consumului de energie îl reprezintă centrele de date si retelele de comunicații, mai ales pe fondul utilizării în crestere a Inteligentei Artificiale. De exemplu, consumul de energie electrică al Amazon, Google, Microsoft și Meta s-a dublat între 2017 si 2021, după cum arată datele Agenției Internaționale a Energiei.

Instituția apreciază totuși că îmbunătățirile rapide în domeniul eficienței energetice au contribuit la limitarea creșterii cererii de energie din partea centrelor de date și a rețelelor de transmisie a datelor, care reprezintă fiecare aproximativ 1-1,5% din consumul global de energie electrică.

Această secțiune este susținută de PPC România.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: