Ministrul ucrainean al Agriculturii consideră “neadecvată” decizia UE de a prelungi restricţiile pentru importurile de cereale din Ucraina

cereale, grau Foto: Pixabay

Ministerul ucrainean al Agriculturii a calificat miercuri drept “neadecvată” decizia Comisiei Europene de prelungi, până pe data de 15 septembrie, restricţiile pentru importurile de cereale din Ucraina în anumite state membre UE, transmite Reuters.

Executivul comunitar a decis luni că restricţiile pentru importurile de grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui din Ucraina în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia se prelungesc până pe data 15 septembrie.

“Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei din Ucraina consideră drept neadecvată decizia Comisiei Europene de a prelungi restricţiile la importurile de produse agricole ucrainene până la data de 15 septembrie”, a anunţat instituţia într-un comunicat de presă în care îşi exprimă speranţa că nu va exista o nouă prelungire.

În luna iunie 2012, UE a liberalizat, pentru o perioadă iniţială de 12 luni, toate importurile din Ucraina în ideea de a ajuta autorităţile de la Kiev să contracareze invazia rusească. Luna trecută, Executivul comunitar a decis să prelungească, pentru încă un an, eliminarea tarifelor vamale pentru importurile din Ucraina.

Însă Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia s-au plâns că, odată cu eliminarea tarifelor vamale, au crescut exploziv importurile de cereale ieftine din Ucraina, astfel că producţia locală a devenit neprofitabilă. Toate aceste importuri au distorsionat pieţele ţărilor est-europene şi le-au provocat agricultorilor pierderi compensate doar parţial prin despăgubirile aprobate de Comisia Europeană.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Sa nu cumva sa se faca painea sub 1 leu ! Capitalism din Varful Capitalismului ! Cincinala inca exista ! Piata Libera e libera doar de la vest la est(si sud), nu si invers !

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.