Ministrul rus al Economiei estimează PIB-ul Rusiei să se contracte cu 2,9% în 2022

banca centrala a rusiei, rusia, moscova, rubla, ruble, economie, inflatie, sanctiuni occidentale Sursa foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP

Produsul Intern Brut (PIB) al Rusiei urmează să se contracte cu 2,9% în 2022 faţă de 2021, pe fondul ofensivei ruse în Ucraina şi sancţiunilor grele care i-au fost impuse de către Occident, potrivit ministrului rus al Dezvoltării Economice Maxim Reşetnikov, relatează AFP, citat de News.ro.

„La sfârşitul lui 2022, prevedem o contracţie a PIB-ului de 2,9%”, a anunţat Reşetnikov în faţa memnrilor Consiliului federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus.

Această previziune este mai bună decât cele făcute până în prezent.

Ministrul face aceste declaraţii la câteva ore după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o „mobilizare parţială” în Rusia, cu scopul unei întăriri a trupelor ruse în Ucraina, care ar puytea avea consecinţe asupra activitţii economice în lunile următoare.

Ministerul Dezvoltării Economice anticipa anterior o scădere de 4% a economiei ruse în 2022 – un nivel asemănător estimărilor Băncii centrale ruse (-4,2%).

Fondul Monetar Internţaional (FMI) preconizează o scădere de 6%.

Inflație 12,4%

PIB-ul rus ar urma să se contracte apoi cu 0,8% în 2023, „din cauza scăderii exporturilor” şi să înceapă să crească din nou în 2024 (+2,6%), mulţumită „creşterii cererii interne, nivelului consumului şi investiţiilor”, a estimat miercuri Reşetnikov.

„Reoreintarea” exporturilor de gaze naturale şi petrol ruseşti către „ţări neutre” va permite, la orizontul lui 2024-2025, o susţinere a activităţii economice, a subliniat el.

„Nivelul şomajului va atinge 4,5%” la sfârşitul lui 2022, a mai anunţat ele, în creştere de la 3,9%, cât este în prezent, reprezentând o situaţie de ocupare deplină a forţîei de muncă în Rusia.

În ceea ce priveşte inflaţia, ministrul rus s-a felicitat pentru „încetinirea” creşterii preţurilor în această vară, după baterea unui record în aprilie, în urma primelor sancţiuni impuse Moscovei de către Occident din cauza Războiului rus în Ucraina.

Inflaţia urmează să atingă 12,4% la sfârşitul lui decembrie, a precizat Reşetnikov.

Îndemnat să spună care este cursul de schimb al rublei – care se situează la un nivel atât de ridicat, de mai multe luni, încât alimentează temeri cu privire la închiderea bugetului federal -, ministrul a declarat că este de aşteptat ca deviza naţională rusă ”să slăbească”.

Însă rubla va rămâne „cu 10-15% mai puternică decât nivelul ei mediu din ultimii cinci ani”, a subliniat el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: