Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a anunțat într-o conferinţă de specialitate că în momentul de față nu se discută nici de eliminarea sau includerea în Sistemului de Garanție-Returnare a altor tipuri de ambalaje pe lângă produsele de băuturi (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase).
„În momentul de față nu se discută nici de eliminarea din sistem, nici de includerea în sistem a alor tipuri de ambalaje. Au fost discuții inclusiv pe această temă în ultimele luni. Nu suntem de acord că un produs sau un tip de ambalaj să fie exclus față de lista pe care am aprobat-o acum 2 ani, în 2021”, a declarat ministrul în cadrul conferinței Curs de Guvernare.
Acesta spune că în momentul de față nu crede că este oportun „să complicăm lucrurile cu alte tipuri de ambalaje. E important să pornim sistemul măcar așa cum este acum”.
SGR va deveni funcţional în România începând cu data de 30 noiembrie 2023, iar de la acel moment la cumpărarea unei băuturi din categoriile apă, băuturi răcoritoare, bere, vin sau băuturi spirtoase de la un comerciant, consumatorii vor plăti o garanţie de 0,50 lei, care va fi recuperată odată cu returnarea ambalajului.
Ministrul a subliniat faptul că toţi comercianţii şi producătorii de ambalaje trebuie să se înscrie în SGR până la finele lunii februarie a acestui an, în caz contrar amenda aplicată fiind cuprinsă 20.000 şi 40.000 de lei.
Pe data de 20 iulie 2022, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, anunţa că a fost aprobată alocarea sumei de un milion de lei pentru intrarea statului român, cu un procent de 20%, în acţionariatul societăţii care va gestiona SGR, şi a subliniat faptul că le-a transmis asociaţiilor din cadrul societăţii că este inacceptabil termenul de un an şi jumătate pentru implementarea acestui sistem în România.
Compania RetuRO Sistem Garanţie-Returnare a devenit administratorul sistemului de garanţie-returnare din România, printr-o Hotărâre de Guvern, emisă pe 24 august 2022.