Ministrul Fondurilor Europene a semnat primele 30 de contracte de finanțare pentru a ajuta firmele afectate de perioada crizei COVID-19. Bugetul total este de 400 milioane euro

500 de euro, bani, bancnota, valuta, money, spalare de bani, infractiune, furt, evaziune fiscala Sursa foto: Pixabay/ cosmix

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a semnat luni primele 30 de contracte de finanţare în vederea sprijinirii firmelor afectate pe perioada crizei Covid, urmând ca până pe data de 31 decembrie 2022 să fie semnate contractele pentru 355 de cereri de finanţare privind ajutorul de minimis, potrivit unui comunicat de presă.

„Este Măsura cunoscută cu denumirea 411 care a fost anterior Măsura 3. Suntem în situaţia în care aceste contracte de finanţare le semnăm într-o perioadă relativ scurtă de timp, ca urmare a folosirii platformei realizate cu ajutorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale IMM Recover. De ce am ţinut să avem acest format de semnare a acestor contracte de finanţare? Pentru că suntem la nivelul unei premiere în domeniul fondurilor europene, deoarece am avut depuse un număr de 2.517 cereri de finanţare în cadrul apelului de proiecte, iar dacă aceste cereri de finanţare erau evaluate în procedură clasică, cred că termenul de evaluare-contractare era, în procedură clasică, undeva între un an şi doi ani dar, utilizând această platformă digitală pe care o avem, am redus substanţial tot ce a însemnat evaluare şi încheiere a contractelor de finanţare, de la 2 ani la 2 luni de zile. Astăzi vom semna primele 30 de contracte de finanţare cu o valoare de 10 milioane de euro, iar ceea ce ne asumăm este ca, până pe data de 31 decembrie 2022, adică până la sfârşitul anului, tot ceea ce înseamnă 355 de cereri de finanţare pentru ajutorul de Minimis şi 1.067 de cereri de finanţare pentru ajutorul şi, respectiv, valoarea grantului cuprinsă între 50.000 de euro şi 500.000 de euro să le avem, cum am spus, contractele încheiate”, a declarat Marcel Boloş.

El a precizat că acest apel de proiecte a avut un buget aprobat de 400 milioane de euro. Totodată, acest buget a fost împărţit în două componente. 50 milioane de euro au fost destinaţi pentru ajutor de minimis acordat serviciilor educaţionale, de sănătate şi serviciilor prestate către populaţie iar cealaltă componentă, de 350 milioane de euro, este destinată sprijinului companiilor afectate de criză, prin capitalizarea, respectiv „prin posibilitatea de a fi sprijinite companiile pe ceea ce înseamnă retehnologizări şi dotări cu echipamente, utilaje şi alte mijloace necesare activităţilor desfăşurate pentru activitatea curentă şi cea de investiţii”.

Ministrul Fondurilor Europene a mai spus că este un apel de proiecte care a fost aşteptat de mult timp de către companii şi de către cei care au depus cereri de finanţare, astăzi fiind momentul de semnare a contractelor de finanţare şi apoi de implementare a proiectelor, respectiv de achiziţionare a echipamentelor care sunt cuprinse în cererile de finanţare.

„La nivelul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene avem astăzi măsuri derulate active pentru mediul de afaceri şi autorităţile publice locale de peste 2 miliarde de euro. În acest sens, amintesc viitorul apel de proiecte, care se va deschide pe data de 25 octombrie, cu un buget de 300 milioane de euro, destinat industriei agroalimentare şi părţii de construcţii. Deci, avem sprijin cu granturi între 50.000 de euro şi 500.000 de euro pentru industria agroalimentară şi cea de construcţii, considerate importante pentru economia naţională. Avem, de asemenea, apelul de proiecte pentru eficienţă energetică a IMM-urilor, în care două dintre măsuri au fost deschise pe data de 11 octombrie 2022 pentru eficienţa energetică în clădiri”, a mai spus Boloş.

Potrivit acestuia, pe 13 octombrie s-a deschis ajutorul de minimis destinat IMM-urilor pentru achiziţie de echipamente şi eficienţă energetică pentru activităţile de bază şi, respectiv, cele curente de producţie desfăşurate de către IMM-uri – şi urmează marţi, pe 18 octombrie, deschiderea ultimei măsuri destinate IMM-urilor de producere de energie verde.

Ministrul Fondurilor Europene a subliniat că termenul de utilizare a banilor este data de 31 decembrie 2023.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: