Ministrul Energiei: Nu există motive de a ne teme de pene de curent generalizate sau de un blackout

cabluri curent curent electric electricitate energie infrastructura linii de curent linii de curent de inalta tensiune stalpi facturi factura distributie distributie energie Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Nu există motive de a ne teme de pene de curent generalizate sau de un blackout, a declarat miercuri ministrul Energiei Sebastian Burduja, care a precizat că există doar avarii locale, iar operatorii de distribuție au intervenit prompt.

„Nu există motive de a ne teme de pene de curent generalizate, de blackout, sau alte scenarii vehiculate în spaţiul public. Fac un apel către toţi cei din spaţiul public să aibă un simţ de răspundere, să nu alarmeze românii, pentru că nu sunt motive de panică”, a spus ministrul Energiei, după întâlnirea cu producătorii din sistemul de energie. Sebastian Burduja a precizat că „există avarii locale”.

„Există avarii locale, suntem la curent, operatorii de distribuţie su intervenit prompt, sunt reacţii corecte, în teren”, a precizat el.

Burduja a ţinut să precizeze că în cazul unor consumatori precum spitalele, trebuie să aibă generatoare, pentru că aşa este legea. „Acolo unde nu merg, trebuie căutaţi şi pedepsiţi cei vinovaţi. Rolul şi răspunderea aparţin spitalelor în primul rând”, a arătat Sebastian Burduja.

În aceste zile, canicula a adus mai multe recorduri în piața de energie locală. Prețul spot bate record după record, la fel și consumul anual. De asemenea, importurile bat recorduri.

În acest context, Ministerul Energiei a repornit capacități pe cărbune pentru a compensa deficitul. El a avut o întâlnire cu producătorii de energie.

Ministrul Energiei a mai declarat, astfel, miercuri, că zilele trecute s-au făcut eforturi deosebite pentru a putea pune în funcţiune echipamente, instalaţii vechi de zeci de ani. El a dat exemplul de la Paroşeni unde au folosit inclusiv munca manuală pentru a încărca cărbunele, au echipamente din anii 1950.

„Am convocat această reuniunea cu principalii producători pentru a avea câteva teme importante, pe de o parte să ştim pe ce condiţie putem miza în această perioadă în sistemul energetic şi cum putem mai ales pe vârful de consum de seară, să compensăm, încercăm să calmăm şi pieţele. Fac un apel pentru investiţii în zona de stocare, pentru că noi la Ministerul Energiei ne facem treaba şi punem la dispoziţie bani nerambursabili, am pus din PNRR 80 de milioane, urmează încă 300 de milioane din Fondul pentru Modernizare”, a spus ministrul.

El a precizat că au şi proiecte mature, care se pot implementa rapid şi care pot duce la echilibrarea sistemului.

”Zilele trecute s-au făcut eforturi deosebite pentru a putea pune în funcţiune echipamente, instalaţii vechi de zeci de ani, pentru a mai strânge zeci de megawatti sau sute de megawatti. În mod special Complexul Energetic Oltenia, unde până vineri om putea funcţiona cu 5 grupuri şi jumătate, inclusiv Işalniţa. În special Valea Jiului, la Paroşeni, unde au folosit inclusiv munca manuală pentru a încărca cărbunele în termocentrale, pentru că au avut probleme cu echipamente din anii 1950 şi au găsit aceste soluţii.”, a arătat Burduja.

Ministrul Energiei a subliniat că şi la Elcen, cu Cet Sud, sunt echipamente din anii 60 care, la temperaturi ridicate, funcţionează cu provocări aferente.

”Am ajuns astăzi să tragem de fiecare megawatt pe care îl avem la dispoziţie pentru că, de zeci de ani, statul român, din păcate, nu a investit în sistemul energetic. Cele 13,6 miliarde finanţări nerambursabile pe care le-am adus pentru sector în ultimul an de zile îşi vor face simţite efectele şi în sistemul de transport şi distribuţie, şi în producţie, şi în zona de echilibrare, dar nu de azi pe mâine, din păcate”, a mai afirmat ministrul.

Ministrul a anunţat că, în urma întâlnirii, s-a stabilit că săptămâna viitoare, fiecare parte a doalogului va veni cu soluţii, dacă e nevoie de reglementare.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *