Fuziunea companiilor Elcen şi Termoenergetica reprezintă singura soluţie pentru rezolvarea problemei termoficării în Bucureşti, proces care se poate încheia până la finalul acestui an, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„Este o problemă care trenează și de cel puțin 10-15 ani de zile s-a vorbit despre necesitatea integrării serviciului de producție, transport, distribuție, furnizare a agentului termic pentru bucureșteni. Acest lucru înseamnă o fuziune între ELCEN, companie a Ministerului Energiei, și Termoenergetica, o companie a Primăriei Generale. De ce e nevoie de această fuziune? Pentru că e nevoie de un sistem centralizat de producție, transport, distribuție și furnizare a agentului termic, pentru că vedem problemele de fiecare zi ale zecilor de mii de bucureșteni care n-au căldură și apă caldă, pentru că ambele companii trebuie să lucreze împreună când vorbim de investiții”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Guvernul a adoptat, miercuri, un memorandum menit să realizeze serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat pentru municipiul Bucureşti, un proiect gestionat de Ministerul Dezvoltării şi cel al Energiei.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Ministrul a declarat că, la nivel de cadru legislativ, urmează o analiză de către Ministerul Dezvoltării, în 30 de zile, eventuale modificări peste încă 60 de zile.
„Noi avem 15 zile de astăzi să notificăm Primăria Generală a Municipiului Bucureşti cu privire la această intenţie de fuziune, după care se convoacă Adunările Generale ale Acţionarilor celor două companii. Sigur, trebuie să vrea şi Nicuşor Dan, o să vedem. Eu i-am trimis o scrisoare acum vreo opt luni. Nu mi-a răspuns nici până în ziua de astăzi. Sper că la asta o să-mi răspundă, pentru că e totuşi important. Dacă îmi răspunde şi doreşte, atunci se pot face Adunările Generale. Un proces de fuziune este fezabil până la finalul acestui an, 2024″, a transmis ministrul.
Acesta a declarat că Elcen este o companie mult mai valoroasă decât Termoenergetica, are active mult mai mari, terenuri, centrale de producţie a agentului termic.
„Eu am vrut doar să pun pe agenda publică subiectul termoficării din București, care are o singură soluție – fuziunea celor două companii, așa cum s-a întâmplat și la Oradea și în alte locuri care au reușit să rezolve problema termoficării”, a mai declarat Burduja.