Ministrul Energiei: Cu o “iarnă moderată”, “România va trece fără probleme peste lunile următoare şi fără a apela la importuri”

gaz Republica Moldova Sursa foto: Moldovagaz Facebook

România va trece peste lunile următoare fără probleme în ceea ce priveşte alimentarea cu energie, în cazul unei ierni moderate, şi fără a apela la importuri, a declarat, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat de Agerpres.

“Într-o iarnă moderată, aşa cum se specifică şi în actul normativ adoptat de Guvern pentru pregătirea sezonului rece, România va trece fără probleme peste lunile următoare şi fără a apela la importuri. Cu atât mai puţin în zona de gaze, unde, din producţia internă, chiar dacă mai mică pe timp de iarnă, plus ceea ce avem stocat, ne acoperim cu siguranţă consumul intern şi putem chiar să răspundem şi la eventuale solicitări din partea fraţilor noştri de peste Prut. La fel şi pentru energie electrică. Din ce estimăm, într-o iarnă moderată, nu vor fi probleme cu acoperirea consumului din ceea ce România produce”, a explicat Burduja, la o conferinţă privind “Provocările iernii 2023 – 2024 pentru sistemul energetic naţional”, organizată de Focus Energetic.

Ministrul Energiei a subliniat că la nivel de politici publice, la nivel legislativ, totul este în ordine, fiind adoptate în Guvern toate actele normative privitoare la pregătirea sezonului rece, în diverse scenarii. De asemenea, a fost pregătită şi componenţa Comandamentului Energetic de Iarnă.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Totodată, el a adăugat că şi din perspectiva realităţii din teren România “stă mai bine ca oricând”, în contextul în care stocurile de gaze naturale se ridică la 3,24 miliarde mc, gradul de umplere fiind de 101,99%.

“Ştiu că a făcut deliciul presei o anumită declaraţie în care am spus că am depăşit 100%, dar este rezerva tehnică, este supraplinul, ca atunci când facem plinul la maşină şi alimentăm până la vârf, până la buşon. Deci, suntem cu mai multe gaze stocate decât oricând şi chiar faţă de anul trecut avem o diferenţă de 334 de milioane metri cubi”, a afirmat Burduja.

Acesta a menţionat că şi în ceea ce priveşte datele hidrografice deocamdată stăm bine, gradul de umplere al lacurilor fiind de 75,41%. Pe partea de cărbune, stocurile sunt de 925.000 de tone, iar în centralele de la Complexul Energetic Oltenia de 415.000 tone.

“La fel şi pentru energie electrică, din ce estimăm, într-o iarnă moderată, nu vor fi probleme cu acoperirea consumului din ceea ce România produce”, a dat asigurări şeful de la Energie.

Ministrul a mai precizat că în cazul unei ierni foarte grele România are posibilitatea de a importa gaze din Azerbaidjan, având acea opţiune de până la un miliard normal metri cubi disponibilă, inclusiv iarna aceasta, până în primăvara anului viitor.

“Dacă va fi nevoie, vom negocia cu Azerbaidjan chiar şi pentru iarna următoare o eventuală prelungire. Nu mai vorbesc de gazul lichefiat de la Alexandropolis pe care l-am putea aduce. Deci, sunt mai multe rute, mai multe opţiuni şi de fapt asta înseamnă să ai securitate energetică, să ai o diversificare a surselor şi România este pe deplin pregătită şi din acest punct de vedere pentru iarna aceasta”, a punctat Burduja.

De asemenea, Răzvan Popescu, directorul general al companiei, spune că sunt pregătiți pentru iarna care urmează, având peste 3 miliarde metri cubi de gaze în depozite, şi îşi va onora toate obligaţiile, fără sincope, a declarat, vineri, directorul general al companiei, Răzvan Popescu.

„Dacă discutăm despre depozite, acestea sunt la un nivel extrem de ridicat. Avem peste 3 miliarde metri cubi înmagazinaţi şi cu siguranţă suntem pregătiţi pentru iarna care urmează. Din punct de vedere al unei plase de siguranţă, în continuare Romgaz are un contract de achiziţie de gaze naturale încheiat cu Socar şi, în cazul în care vom avea, să spunem, dar nu anticipăm evident, un necesar de gaze, ele pot fi accesate. Deci, în continuare, ca şi în anul trecut, Romgaz îşi va onora toate toate obligaţiile. O mare parte, şi anume 86% din producţie, este alocată către furnizorul consumatorului casnic şi către centralele termice ale oraşelor. Nu vedem nicio sincopă în aprovizionare şi cu siguranţă vom oferi securitatea energetică necesară României”, a spus Popescu, la o conferinţă privind “Provocările iernii 2023 – 2024 pentru sistemul energetic naţional”, organizată de Focus Energetic.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: