Miniștrii USR-PLUS au plecat din Guvern. Ce se va întâmpla cu marile proiecte guvernamentale

Dan Barna Sursa foto: Facebook

Miniștrii USR-PLUS și-au dat demisia din Guvern, ca efect al neînțelegerilor cu premierul Cîțu, după cum a anunțat, aseară, Dan Barna, iar partidul a ieșit de la guvernare. Una dintre Întrebările care se pun e ce se va întâmpla la ministerele conduse de aceștia și cu proiectele aflate în derulare.

„Mâine dimineață demisiile vor fi pe masa premierului. Nu este o noapte a negocierilor”, a declarat Dan Barna. „Trebuie să folosim planul B, pentru că planul A era moţiunea de cenzură. Sunt două variante, fie PNL acceptă că USR PLUS este un partener serios pentru dezvoltare şi mergem mai departe cu un nou premier. Fie PNL merge pe varianta USL, alături de PSD. Este o decizie grea pe care niciunul dintre noi nu am luat-o uşor, dar este un mesaj de care România avea nevoie. După 30 de ani trebuia să vină un moment în România în care un partid să spună aşa nu se mai poate”, a mai spus Dan Barna.

Liderul USR-PLUS a adăugat că ce s-a întâmplat în aceste zile arată că noua majoritate din Parlament este între premierul Cîțu și președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

G4 Media a anunțat, pe surse, că premierul Florin Cîțu și susținătorii săi au discutat luni seară despre preluarea portofoliilor deținute de miniștrii USR PLUS care au anunțat luni că își depun demisiile. Cîțu va prelua ca interimar Fondurile Europene, ministerul gestionat până acum de Cristian Ghinea.

Ce miniștri vor prelua restul portofoliilor:

Dan Vîlceanu – Ministerul Transporturilor (ex – Cătălin Drulă)
Sorin Cîmpeanu – Ministerul Cercetării (ex-Ciprian Teleman)
Cseke Attila – Ministerul Sănătății (ex-Ioana Mihăilă)
Virgil Popescu – Ministerul Economiei (ex-Claudiu Năsui)

În plus, la ședință s-a discutat despre o decizie ca toți parlamentarii PNL să respecte ce decide Biroul Politic Național (BPN).

Rămâne, însă, întrebarea cum se vor derula proiectele guvernului fără miniștrii USR-PLUS, printre care se află:

* schema de ajutor HoReCa – acoperirea a 20% din pierderea de cifră de afaceri între 2019 şi 2020, care s-a încheiat pe 26 iulie, cu 10.185 de firme înscrise și aflat încă în evaluare. Firmele înscrise solicită ajutor de circa 2,5 miliarde de lei.

* rectificarea bugetară, deși premierul Cîțu a anunțat că se va face oricum, și se va aproba azi în ședința de Guvern, chiar dacă miniștrii USR-PLUS și-au dat demisia. În mod ciudat, către Secretariatul General al Guvernului se va face o alocare uriașă de 98,1 milioane de lei, de la 78,1 milioane lei în varianta inițială.

* de asemenea, e de văzut cum și cine va continua planurile ministrului Transporturilor Cătălin Drulă, poate cel mai activ ministru de profil din ultimii ani.

* în joc e și PNNR, aflat sub mandatul ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea. Deși a fost trimis la Bruxelles, e interesant de văzut cu cine va comunica UE în caz că va avea nevoie de informații suplimentare și când sau dacă va fi aprobat. Evident, acesta va fi înlocuit de subalterni, dar imaginea în fața UE contează.

* probabil se va renunța și la ideea zero taxe pe salariul minim, promovată de Claudiu Năsui, ministrul Economiei, încă dinainte de alegerile din 2020.

Însă, lucrurile s-ar putea schimba, deoarece, potrivit G4 Media, președintele PNL și al Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a anunțat la Realitatea Plus, că dacă marți nu va exista cvorum în Birourile Permanente Reunite pentru stabilirea calendarului moțiunii de cenzură, atunci va comunica personal Guvernului moțiunea de cenzură și va fi demarată astfel procedura moțiunii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: