Ministerul Muncii a semnat contractul cu Banca Mondială pentru consultanța pentru reforma legii pensiilor

bani euro salariu pexels sursa foto: Pexels

România a semnat, luni, contractul de asistenţă cu Banca Mondială pentru îmbunătăţirea sistemului public de pensii, a anunţat, pe Facebook, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Marius Budăi.

„Am semnat, astăzi, contractul de asistenţă cu Banca Mondială, jalon în PNRR, pentru oferirea de consultanţă în vederea îmbunătăţirii Legii 127/2019, privind sistemul public de pensii din România. Aşa cum am promis, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale este implicat în aplicarea PNRR şi continuă, în acelaşi timp, diligenţele pe lângă oficialii europeni, în vederea ajustării anumitor prevederi din PNRR, care încorsetează eliminarea inechităţilor identificate, în prezent, în practică, din cauza neaplicării integrale a Legii 127/2019”, a precizat Budăi, potrivit Agerpres.

Potrivit ministrului, valoarea contractului încheiat cu Banca Mondială este de 1,5 milioane de euro, „ceea ce înseamnă că restul de 2,5 milioane de euro, dintre cele 4 milioane de euro prevăzute în PNRR pentru consultanţa pentru pensii, rămân la dispoziţia României”.

Economedia a anunțat anterior că Banca Mondială va fi cea care va realiza consultanța pentru reforma sistemului de salarizare publică și schimbarea legii pensiilor, în contextul în care licitația în acest sens a fost anulată pentru că interesul din piață a fost scăzut.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a scos la licitație în SICAP, în luna octombrie, un contract de 6 milioane euro (24 de milioane lei) pentru consultanță în privința reformei sistemului de salarizare publică și a legii pensiilor. Schimbarea acestor legi care vizează direct circa 7 milioane de români este asumată de statul român, prin PNRR, în fața UE, și va presupune eliminarea unor inechități și discrepanțe. Printre acestea, eliminarea sau plafonarea unor sporuri, corelarea strictă a pensiei cu contributivitatea și eliminarea discrepanțelor de gen. Modelul va fi luat din afară, de la alte state din UE mai avansate decât noi. (Detalii aici și aici)

Acest contract reprezintă și un jalon din PNRR, mai precis „asistență tehnică contractuală furnizată de o entitate care va fi selectată în conformitate cu legislația națională privind achizițiile publice”. Acest obiectiv trebuia bifat până la finalul anului trecut.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Nu legea pensiilor trebuie reformata ci sistemul public de pensie .
    Daca reformarea asta nu va duce la stabilirea de conturi personale ( contributiile sa mearga intr-un cont personal ) in care fiecare cetatean sa vada cum sint investiti si cum se capitalizeaza sumele , degeaba .
    Sistemul asta in care cei ce muncesc platesc pensiile celor cu decizii de pensionare este o tilharie . Trebuie sa dispara . Cetateanul trebuie responsabilizat .

  2. Un comision !
    Eu inteleg ca autoritatile romane sunt incapabile sa faca un proiect pe legea pensiilor!
    Ni stiu!
    Nu au oameni capabili!
    Pentru ca nu lucreaza niciun om competent in Minister.
    Nici in Guv.ro.
    Aici la pensii nu sunt oameni!
    La autostrazi nu sunt!
    La cale ferata e la fel!
    Parca vad in curand ca Armata cu 3000 de generali e cam la fel!
    Traim intr-o minciuna!
    Incompetenta e la cascaval dar la proiecte le facem cu altii!
    😫😫😫

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.