Ministerul Finanţelor are în lucru o schemă de ajutor de stat pentru proiecte strategice, de peste 100 de milioane de euro, a anunţat, vineri, ministrul de resort, Alexandru Nazare, la un eveniment online.
„Este o resursă de dezvoltare extrem de importantă (PNRR – n.r.). Evident, aşteptăm cu toţii să închidem negocierea cu Comisia Europeană şi să avem un document agreat la nivel european. Toate statele membre sunt în acest stadiu acum, de negocieri. Noi, spre exemplu, Ministerul Finanţelor, începem discuţiile săptămâna viitoare, marţi, pe această machetă pe care am prezentat-o public săptămâna trecută, însemnând un plus de 850 de milioane de euro per total minister, dintre care aproximativ 280 de milioane numai pentru proiectele de digitalizare. Este un plus semnificativ faţă de varianta anterioară a PNRR-ului care avea cuprins în jur de 100 de milioane pentru digitalizare. Am încercat să venim cu nişte adăugiri importante mai ales în privinţa reformelor, dar şi proiectelor de investiţii. Deci pe lângă 280 de milioane de euro pentru digitalizare ne propunem să finanţăm inclusiv proiectul privind casele de marcat, unde avem peste 150 de milioane de euro, dar în acelaşi timp să avem o sumă suplimentară pentru zona de scheme de ajutor de stat, să creăm o schemă de ajutor de stat pentru proiecte strategice” a spus Alexandru Nazare, la o conferinţă online, potrivit Agerpres.
El a menţionat că este vorba de proiecte mai mari de 100 de milioane de euro astfel încât să fie atraşi investitori de talie mare şi să fie create locuri de muncă.
„Schemele de ajutor de stat există, ele au funcţionat, avem investiţii în producţie, dar nu aveam o schemă pentru proiectele strategice, pentru proiecte de 100 milioane de euro. Este în lucru această schemă şi sper ca în curând să o prezentăm în consultare publică. Celelalte două scheme de ajutor de stat funcţionează şi ele. Pentru toate aceste scheme vom avea un plus de 200 de milioane de euro. În acelaşi timp vom avea, sper ca după negociere aceste cifre să se confirme, alte 200 de milioane de euro pentru un fond de rezilienţă care să fie gestionat de Fondul de Garantare, iar acest fond de rezilienţă economică să poată participa în capital pentru IMM-uri cu în jur de 200.000 de euro, dar mai ales pentru IMM-urile din zona de noi tehnologii, inovaţie”, a explicat ministrul Finanţelor.
El a afirmat că s-a mers cu ideea de inovaţie şi pentru schemele de ajutor de stat şi pe pentru fondul de rezilienţă astfel încât să fie create nişte instrumente care să poată finanţa companii, fie că vorbim de IMM-uri, fie că vorbim de companii mari.
„În orice caz, putem să spunem că în acest moment am găsit surse de finanţare pentru majoritatea proiectelor de digitalizare ale ministerului, fie că ţin de ANAF, fie că ţin de minister. Şi nu este vorba doar neapărat de sume mari, e vorba şi de soluţii concrete. Spre exemplu, în privinţa bugetului am gândit o aplicaţie în care să putem să lucrăm în momentul în care pregătim bugetul mult mai eficient. Aveam o aplicaţie care funcţionează în momentul de faţă, dar prin acest proiect pe care l-am prins în PNRR aplicaţia respectivă va fi mult mai rapidă şi mai bună”, a declarat Alexandru Nazare.
Ministrul a precizat că până la sfârşitul anului viitor trebuie să aibă loc contractarea proiectelor, iar derularea acestora până în august 2026.