Ministerul Finanțelor a anunțat, luni, că a îndeplinit, înainte de termen, două jaloane din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), respectiv obligativitatea înrolării în SPV și adoptarea unui plan comun de acțiune pentru prevenirea muncii la gri/negru.
Intrarea în vigoare a cadrului legal pentru înrolarea contribuabililor persoane juridice în SPV (Spațiu Privat Virtual) era prevăzută în primul trimestru din 2022. Obligativitatea SPV pentru persoane juridice a intrat în vigoare la 1 martie 2022, după cum a scris Economedia aici. Potrivit Finanțelor, jalonul vizând intrarea în vigoare a cadrului legal pentru înrolarea contribuabililor persoane juridice în Spațiul Privat Virtual (SPV) a fost îndeplinit încă din 2021, prin aprobarea Ordonanței nr. 11/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală și reglementarea unor măsuri fiscale.
Totodată, Ministerul Finanțelor anunță că a operaționalizat/aprobat Planul comun de acțiune al Agenției Naționale de Administrare Fiscală și al Inspecției Muncii pentru prevenirea și limitarea fenomenului de evaziune a muncii la gri/la negru, cu un jalon stabilit în trimestrul I din 2022. Potrivit Finanțelor, planul a fost aprobat în data de 17 februarie 2022. „Sunt vizați operatorii economici care prezintă un risc fiscal ridicat și, de asemenea, cei care prezintă un risc din perspectiva utilizării muncii subdeclarate/nedeclarate. Planul va fi defalcat pe tipuri de activități sezoniere, în cazul în care incidența riscurilor menționate este cunoscută a fi ridicată. Periodic, în baza analizelor rezultatelor obținute, planul va fi actualizat în funcție de rezultate”, arată Finanțele. Planul de acțiune nu este încă public.
Cel două jaloane nu precizează un buget, sumă pentru care România să poată face cereri de plată la Bruxelles.
Cele două jaloane fac parte din componenta 8 – „Reforma fiscală și Reforma sistemului de pensii”.
„Implementarea riguroasă și eficientă a angajamentelor din PNRR reprezintă un obiectiv prioritar pentru România, iar Ministerul Finanțelor se află în prima linie în acest sens. Astfel, alături de colegii mei vom depune toate diligențele pentru îndeplinirea la timp a jaloanelor și țintelor asumate, precum și pentru implementarea măsurilor cuprinse în PNRR, din aria noastră de competență”, a subliniat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.
Ministerul Finanțelor și-a asumat prin PNRR componenta 8 – „Reforma fiscală și Reforma sistemului de pensii”, cu un buget de 371,8 milioane de euro.