Ministerul Energiei ține la secret lista provizorie a proiectelor de fotovoltaice și eoliene care vor primi finanțare din PNRR

casa panouri solare fotovoltaice Sursă foto:Pixabay

Ministerul Energiei a publicat pe 15 februarie lista provizorie a proiectelor care urmează să primească finanțare din PNRR pentru instalarea de fotovoltaice și eoliene, însă, cel puțin deocamdată, numele companiilor sunt ținute la secret, proiectele fiind identificate doar prin cifre, respectiv „număr de ordine proiect depus în platforma PNRR”.

Aproape 500 de proiecte sunt pe această listă, din 700 care au fost depuse inițial. Lista poate să fie consultată aici.

Ministerul Energiei a răspuns la solicitarea Economedia de a publica numele companiilor spunând că lista va fi publicată în momentul în care se vor analiza aceste dosare.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Așadar, în acest moment nu se știe ce companii ar putea beneficia de bani publici, din PNRR.

„Pentru apelul competitiv de producție energie electrică din surse regenerabile, Ministerul Energiei a publicat Lista provizorie a ofertelor depuse, ordonate în funcție de punctajele obținute în cadrul apelului menționat. Prin această abordare se oferă posibilitatea ofertanților în cadrul apelului competitiv să identifice propriile aplicații în cadrul listei. Subliniem încă o dată caracterul provizoriu al listei, în condițiile în care criteriile avute în vedere în procesul de ordonare, prevăzute în aplicația de finanțare, trebuie validate în cadrul procesului de verificare a documentelor ce stau la baza solicitării finanțării (studiu de fezabilitate, analiza cost-beneficiu, etc.)”, transmite Ministerul Energiei. 

Instituția spune totuși, paradoxal, că această abordare, de a nu publica numele companiilor care ar putea beneficia de finanțare din bani publici, este una de asigurarea a transparenței de către minister cu privire la etapele parcurse în cadrul procesului de evaluare a ofertelor depuse. 

„Vă asigurăm și pe această cale cu privire la aplicarea celor mai eficiente abordări de către ME pentru accelerarea evaluării și implementarea cu succes a proiectelor finanțate din PNRR”, mai transmite ministerul.

În octombrie anul trecut, Economedia a scris că sute de companii au depus peste 700 de proiecte pentru a solicita finanțare din Componenta 6 a PNRR, gestionată de Ministerul Energiei, care facilitează investiții în dezvoltarea de soluții „verzi”. Valoarea totală a ajutorului de stat solicitat este de 1,11 miliarde euro. Bugetul alocat pentru Componenta 6 a PNRR este de 595.010.000 euro.

Interes uriaș pentru instalarea de panouri fotovoltaice prin PNRR

Programul oferă finanțare nerambursabilă pentru instalarea a peste 600 MW energie regenerabilă, prin componenta C6 – Energie din PNRR, una dintre cele mai așteptate și solicitate măsuri de sprijin din acest an, s-a încheiat în data de 22 iunie 2022.

Companiile interesate de creșterea eficienței energetice au avut la dispoziție posibilitatea de a depune proiecte de investiții pentru montarea de panouri fotovoltaice de cel puțin 0,2 MW capacitate instalată, pentru care ar fi putut solicita până la cel mult 15 milioane de euro.

Măsura de finanțare cu sprijin din PNRR a fost anunțată de Ministerul Energiei în prima parte a acestui an, pentru ca ea să debuteze pe 31 martie. Inițial, măsura prevedea posibilitatea de depunere timp de 30 de zile, până la 30 aprilie, însă aceasta a fost prelungită de trei ori, odată cu 30 de zile, apoi cu încă două săptămâni, ca în final să mai fie prelungită cu încă o săptamână, ca răspuns la solicitările mediului de business care nu avea timpul necesar să pregătească documentația necesară.

Componenta C.6 Energie din PNRR a fost una dintre cele mai așteptate măsuri de sprijin pentru investiții în creșterea eficienței energetice și reducerea consumului pentru companiile cu activitate în România, cu un buget total alocat de circa 600 milioane euro, parte a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Pentru instalarea de panouri fotovoltaice, companiile au putut solicita sprijin nerambursabil în valoare de  750.000 EUR/MW – pentru capacități instalate între 0,2 MW (exclusiv) și 1 MW (inclusiv), respectiv 425.000 EUR/MW – pentru capacități instalate mai mari de 1 MW.

Pentru centrale eoliene, companiile interesate au putut solicita sprijin nerambursabil de 1,3 mil. EUR/MW – pentru capacități instalate între 0,2 MW (exclusiv) și 1 MW (inclusiv), respectiv 650.000 EUR/MW – pentru capacități instalate mai mari de 1 MW.

Ajutorul maxim care s-a putut acorda pentru un proiect de investiţii nu putea depăşi 15 milioane euro pe întreprindere, pe proiect de investiții.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Fiecare număr din acele tabel corespunde numărului pe care solicitanții l-au primit in platforma electronică a PNRR. Sunt două liste, una pentru proiecte sub 1MW și una pentru proiecte mai mari de 1MW. Numărul total de proiecte de pe cele două liste este 744. Proiectele sunt prezentate in ordinea descrescătoare a punctajului, calculat automat de platformă. Pana aici totul e corect.
    Partea complicată va fi la evaluare. Fiecare proiect are aproximativ 500 pagini (studiu de fezabilitate, analiză financiară, analiză de mediu, acte administrative (ale firmei, ale terenului, ale echipei administrative). Dacă într-un an au reușit să publice lista întocmită de platformă, evaluarea documentației poate dura foarte mult.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.