Ministerul Energiei a solicitat acţionarilor Nuclearelectrica aprobarea contractului pentru Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, la AGA din 14 noiembrie

centrala de la cernavoda, centrala nucleara, nuclearelectrica Sursa foto: Facebook Ministerul Economiei

Acţionarii Nuclearelectrica vor avea pe ordinea de zi a Adunării Generale din 14 noiembrie aprobarea contractului pentru realizarea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, care va fi semnat cu consorţiul internaţional format din companiile Fluor şi Sargent & Lundy din Statele Unite ale Americii, Atkins Realis din Canada şi Ansaldo din Italia.

“Sper că v-am obişnuit cu veştile bune de la Ministerul Energiei. Aceasta le depăşeşte pe toate şi este cu siguranţă cea mai mare realizare a mandatului meu ca ministru al Energiei: visul unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă devine realitate, după decenii de aşteptare. În ultimele luni, au fost negocieri complexe între echipele Energonuclear, compania de proiect, şi consorţiul internaţional selectat pentru realizarea investiţiei. Vineri, Consiliul de Administraţie al Nuclearelectrica a votat în unanimitate pasul următor, iar ministerul a solicitat suplimentarea ordinii de zi pentru AGA Nuclearelectrica din 14 noiembrie cu aprobarea contractului pentru realizarea unităţilor 3 şi 4, care va fi semnat într-un cadru special, cu ocazia COP 29, la Baku. Investiţia în reactoarele 3 şi 4 a fost blocată timp de decenii”, a anunţat luni ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe pagina sa de Facebook.

Acesta a precizat că finanţarea proiectului este susţinută şi de statele participante, prin intermediul băncilor de import-export: USEXIM (3 miliarde de dolari), Canada (2 miliarde de dolari canadieni, acord semnat la Ottawa) şi Italia (2 miliarde euro, acord semnat în februarie 2024). Statul român se angajează, de asemenea, să sprijine acest proiect strategic cu toate resursele necesare.”

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

“Reuşim astfel să punem proiectul pe un drum fără întoarcere, cu parteneri serioşi, cu o tehnologie deja validată prin operarea unităţilor 1 şi 2, care au fost şi sunt printre cele mai performante reactoare nucleare din lume. Programul nuclear civil românesc merge mai departe şi înseamnă şansa României de a avea energie sigură, la un preţ accesibil şi fără emisii de CO2. Facturi mai mici pentru români, competitivitate pentru companiile româneşti, locuri de muncă şi dezvoltare. (…) Proiectul unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă este cel mai important demers pentru sistemul energetic naţional – şi a fost cel mai greu din întreg mandatul echipei mele”, a declarat Sebastian Burduja.

Pentru Adunarea Generală Extraordinară a SNN din 14 noiembrie, Ministerul Energiei, în calitate de acţionar majoritar, a solicitat completarea ordinii de zi, între altele, cu următoarele puncte: aprobarea rezultatului negocierilor privind atribuirea contractului de Servicii de inginerie şi servicii de management de proiect (Contractul EPCM) pentru Proiectul Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă, respectiv a unor aspecte de oportunitate comercială; aprobarea încheierii Contractului EPCM (Inginerie, Procurare şi Management al Construcţiei) privind Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă, între societatea EnergoNuclear S.A. şi Asocierea FCSA formată din Fluor B.V., Fluor Energy Transition Inc. Wilmington Sucursala Bucureşti Branch, Candu Energy Inc., Ansaldo Nucleare S.p.A., S&L Engineers, Ltd. si Sargent & Lundy Energie S.R.L; aprobarea mandatării Directorului General al EnergoNuclear S.A. să semneze, în numele şi pe seama societăţii EnergoNuclear S.A., Contractul EPCM privind Unităţile 3 şi 4; aprobarea Deciziei de Investire I şi trecerea în Etapa a II-a – Lucrări preliminare aferente Proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă.

Nuclearelectrica este compania naţională de energie electrică, termică şi combustibil nuclear din România, care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea la bursă a companiei în 2013.

Compania contribuie cu peste 18% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% la producţia totală de energie fără CO2 din România.

Sucursala CNE Cernavodă (CNE) operează două unităţi nucleare CANDU, fiind două dintre cele mai performante unităţi dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear şi a realizat ciclul integrat al combustibilului prin achiziţia unei linii de procesare a concentratului de uraniu pentru a susţine proiectele de investiţii pe termen lung ale companiei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: