Ministerul Educației nu mai are suficienți bani pentru plata salariilor profesorilor pe septembrie și pentru plata manualelor școlare, așa că a solicitat Guvernului aproape 470 de milioane de lei

EduPedu sept. 14, 2023 1 comentarii
Profesor la tabla / Sursa foto: pixabay.com Sursa foto: Pixabay.com

În lipsa rectificării bugetare, mai multe ministere solicită Guvernului, prin memorandumuri aflate pe agenda ședinței de joi, 14 septembrie, bani mai mulți pentru diverse cheltuieli pe care le vor avea pentru luna în curs. Ministerul Educației, de exemplu, nu mai are suficienți bani pentru plata salariilor profesorilor din învățământul universitar și solicită creșterea sumelor pe credite bugetare și de angajament cu 94 de milioane de lei, scrie EduPedu.

Alte 12 milioane de lei sunt necesare ministerului pentur plata manualelor școlare, pe care le-a contractat și pe care acum nu are cu ce să le plătească. De remarcat că aceste cheltuieli cu manualele nu au fost prinse de la începutul anului în buget, deși era planificată procedura de achiziție.

În cazul salariilor profesorilor din universități, acestea au fost majorate în iunie după greva de trei săptămâni a profesorilor și angajaților din preuniversitar, fără ca cei din mediul universitar să facă o zi de grevă. Majoritatea universităților nici măcar nu s-a solidarizat cu protestul care a adus cea mai mare majorare salarială din Educație din ultimii 20 de ani – peste 25% în medie. Au existat însă profesori din universități sau personalități din mediul academic care au susținut public protestul sau care chiar au mers în stradă alături de colegii lor din școli și licee.

Solicitarea de bani de la Guvern vine după ce în 8 septembrie Ministerul Educației a cerut bani pentru salariile profesorilor din preuniversitar pe luna septembrie. Era vorba despre 363 de milioane de lei. Cele două memorandumuri înseamnă fonduri majorate la bugetul ministerului de aproape 470 de milioane de lei. De remarcat că acel memorandum nu a fost pe ordinea de zi publică a ședinței de Guvern, ci a apărut direct la acte normative aprobate, fără ca documentul să fie pus în transparență, așa cum prevede legislația.

Citește integral pe EduPedu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.