Mihaela Mitroi, consultant fiscal şi partener în cadrul GTA Group, afirmă că fiscalitatea reprezintă „elefantul cin cameră” atunci când se discută despre antreprenoriat în România.
„Ce să vorbim de predictibilitate? În ultimii 3 ani, din 2022, până în 2024, am avut nenumărate schimbări în ceea ce priveşte companiile. Vorbim practic de o legiferare care nu a fost în folosul acestor companii”, afirmă antreprenoarea.
„Elefantul din cameră este fiscalitatea. Şi aş vrea să mă refer la situaţia, în primul rând, a microcompaniilor şi apoi a companiilor mici şi mijlocii şi a companiilor în general în România. Din 2004 până în prezent am avut nenumărate schimbări, aproape în fiecare an s-a întâmplat ceva cu acest regim de microcompanii. (…) Ce să vorbim de predictibilitate? În ultimii 3 ani, din 2022, până în 2024, am avut nenumărate schimbări în ceea ce priveşte companiile. Vorbim practic de o legiferare care nu a fost în folosul acestor companii”, a afirmat Mihaela Mitroi, joi, în cadrul conferinţei IMM-urile, oxigen pentru România – Ediţia a III-a, organizată de News.ro.
Ea a subliniat că „lucrurile nu sunt chiar atât de roz pe cât par, numărul de companii înregistrate la Registrul Comerţului a început să scadă”.
Mihaela Mitroi arată că Uniunea Europeană încurajează statele membre să susţină, să încurajeze întreprinderile mici şi mijlocii în aşa fel încât acestea să poată să contribuie la prosperitatea statului respectiv şi a Europei, în general.
Ea a precizat că mesajul său este unul legat de strategia financiar-fiscală, care scrie că jalonul 206 din PNRR poate „omorî” companiile mici.
„Mesajul meu este următorul: ce facem cu strategia financiar-fiscală de care am auzit recent şi care a ajuns în surse publice în formă de proiect în care scrie negru pe alb faptul că jalonul 206 care se referă la, aşa cum am spus puţin mai colocvial, omorârea microcompaniilor va intra în vigoare începând cu primul trimestru al anului 2025, cu alte cuvinte nu vom mai avea acest regim, adică va fi redus până la un venit de şaizeci şi ceva de mii de euro pe an adică practic nu se mai poate folosi. Este scris negru pe alb în strategie deşi am ascultat declaraţii publice în care se menţionează totuşi că 500.000 de euro pe an rămâne. Nu înţeleg această contradicţie”, adaugă Mihaela Mitroi, referindu-se la scăderea pragului de impozitare pentru intreprinderi.