FOTO Mic dejun la Margina: Plimbări cu căruța trasă de cai, mâncare tradițională și peisaje pitorești. Rețeta unui sfârșit de săptămână relaxant și un model de agroturism

mancare traditionala, sarmale, ghiveci Sursa Foto: G4Media.ro

Dacă până acum ați auzit de localitatea Margina doar pentru că acolo se termină Autostrada Lugoj-Deva, trebuie să știți și că zona a devenit vizitată și apreciată de turiști români și străini. În ultimii ani aici s-a clădit un brand turistic, „Mic dejun la Margina”.

Un ghid local preia vizitatorii cu căruța de la intrarea în sat, de unde pornesc într-o plimbare liniștită prin pădure către bisericile din lemn din Țara Făgetului și Muzeul Satului de la Sintești.

Cei care preferă plimbările cu bicicleta pot închiria de la Infocentrul Turistic și să viziteze zona pe două roți.

Înainte de drum însă trebuie servit micul dejun: jumări, slănină, cârnaţi afumaţi, carne, unsoare pe pâine cu boia, ou fiert, miere, lapte de vacă, brânză sau caşcaval și legume proaspete din grădină.

Sursa: G4Media.ro

O plimbare durează câteva ore, iar după drumeție localnicii sunt gata pregătiți să servească prânzul în gospodării sau la stână. Bucatele gustoase sunt pregătite de gospodine cu ingrediente direct din ogradă. Iar cei care vor pot chiar să participe la pregătirea lor.

„În colaborare cu ghidul local turiștii pot face un program personalizat, pot alege să se plimbe cu căruțele prin sat până la biserica din lemn din satele aparținătoare, pot alege să facă drumeții, să facă plimbări cu bicicletele, pot alege să viziteze o stână sau să petreacă o zi în gospodăria unui localnic alături de care să desfășoare munci în gospodăria respectivă.

Sursa Foto: G4Media.ro

Poți să iei micul dejun fie la stână, fie în gospodariile menționate sau îl poți lua la pachet”, a declarat Delia Barbu, directorul Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș.

„Noi îi așteptăm la stână cu mâncare făcută de noi aici la stână. Brânză proaspătă, bulz și toată mâncarea e de la noi din curte. Cei care vor pot mulge și oile în sezon și să ne ajute la treburi.

Sursa Foto: G4Media.ro

Oamenii vin și se bucură de ce e aici. Au venit mulți oameni, și români și străini”, a declarat pentru Economedia.ro Ancuța Fântână, localnic din Margina.

Agroturismul a dezvoltat întreaga comunitate

De 4 ani de când a început acest program, zona este vizitată de mii de turisti, printre ei și străini. „Mic dejun la Margina” a devenit între timp un brand turistic al zonei de vest.

Sub această marcă localnicii își pot comercializa produsele preparate în casă. Puteți pleca de aici cu miere, dulceață făcută în casă, răchie, brânză proaspătă sau produse obținute din lanul cu lavandă din zonă.

Sursa Foto: G4Media.ro

„Am fost să fac pâine de casă la cuptor la Muzeul Satului de ziua Timișoarei. Apoi au venit niște doamne și le-am pregătit mâncare bănățeană, să scrie o carte despre noi. Facem mâncare, iar dacă ne trece cineva pragul îi primim cu brațele deschise.

Am început să fac zacuscă, dulcețuri care îi încântă pe cei care ne trag pragul. Ieri am facut 24 de borcane. Sambătă am făcut bulion, dulceață de prună, afină, caise, zmeură și compoturi. Cumpără și le place. Faptul că mi-a trecut cineva ușa, deși ești epuizat, te face fericit că totul a ieșit bine”, a declarat Emilia Popa, localnică.

„În primul an de la inițierea proiectului au fost peste 1.000 de turiști, în al doilea peste 2.500, în al treilea 3.000, ajungând până la 5.000 de turiști. Inclusiv anul acesta, post-pandemie, a fost un an bun. Agenții de turism care au vizitat Timișoara la conferința națională de turism s-au reîntors aici cu turiști din diferite colțuri ale țării și deja în această vară au fost câteva sute de turiști.

Din totalul celor care au vizitat Margina de la începutul proiectului, 20 la sută sunt străini”, a declarat Delia Barbu, directorul Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș.

Întreaga zonă a început să se dezvolte, oamenii au început să investească în zonă în spații de cazare. La Primăria comunei Margina au fost depuse recent două autorizații de construcție pentru pensiuni.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: