Meta a lansat un model de inteligenţă artificială care poate verifica munca altor modele de AI

dreamstime_m_319455453 Foto: Justlight | Dreamstime.com

Meta Platforms, proprietara Facebook, a lansat un set de noi modele AI dezvoltate de divizia sa de cercetare, inclusiv un „Evaluator Autodidact” care ar putea reduce implicarea umană în procesul de dezvoltare a inteligenţei artificiale (AI), transmite Reuters, preluat de News.ro.

Această lansare vine după introducerea instrumentului în luna august, într-o lucrare care a detaliat modul în care se bazează pe tehnica „lanţului de gândire”, similară cu cea folosită de modelele o1 recent lansate de OpenAI, pentru a face evaluări mai fiabile ale răspunsurilor oferite de modele.

Tehnica implică descompunerea problemelor complexe în paşi logici mai mici, îmbunătăţind acurateţea răspunsurilor în domenii precum ştiinţa, programarea şi matematica.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Cercetătorii Meta au utilizat date generate exclusiv de AI pentru a antrena modelul evaluator, eliminând complet intervenţia umană în această etapă.

Această abilitate de a folosi AI pentru a evalua alte AI oferă o perspectivă asupra unui potenţial drum către dezvoltarea agenţilor AI autonomi capabili să înveţe din propriile greşeli, au declarat pentru Reuters doi dintre cercetătorii din spatele proiectului.

Mulţi specialişti din domeniul AI îşi imaginează aceşti agenţi ca fiind asistenţi digitali suficient de inteligenţi pentru a executa o gamă largă de sarcini fără intervenţie umană.

Modelele care se auto-îmbunătăţesc ar putea elimina necesitatea procesului costisitor şi ineficient numit Învăţare prin Întărire din Feedback Uman (RLHF), care presupune contribuţia unor adnotatori umani cu expertiză specializată pentru a eticheta corect datele şi a verifica răspunsurile la întrebări complexe din matematică şi scriere.

„Sperăm că, pe măsură ce AI devine din ce în ce mai supraomenească, va deveni tot mai bună la verificarea proprii munci, astfel încât să fie mai precisă decât un om obișnuit. Ideea de a fi autodidact şi capabil să te autoevaluezi este esenţială pentru a ajunge la acest nivel supraomenesc de AI”, a spus Jason Weston, unul dintre cercetători.

Alte companii, precum Google şi Anthropic, au publicat, de asemenea, cercetări despre conceptul RLAIF (Învăţare prin Întărire din Feedback AI), dar, spre deosebire de Meta, aceste companii tind să nu îşi lanseze modelele pentru uz public.

Alte instrumente AI lansate vineri de Meta includ o actualizare a modelului de identificare a imaginilor „Segment Anything”, un instrument care accelerează timpul de generare a răspunsurilor LLM şi seturi de date care pot fi folosite pentru descoperirea de noi materiale anorganice.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: