Mediul de afaceri, despre creșterea salariului minim: Susținem o creștere a veniturilor angajaților, dar fără a pune o presiune insuportabilă pe companii / Vom negocia o creștere care să compenseze pentru rata inflației și să aducă și ceva în plus

bani, salarii, calcul pixabay.com sursa foto: Pixabay.com

Confederația Patronală Concordia afirmă că dorește să stabilească, împreună cu partenerii social, un calendar de creștere a salariului minim până în 2024, pe baza unei formule predictibile, astfel încât să compenseze pentru rata inflației și să aducă și ceva în plus, însă această creștere nu trebuie să pună presiune pe companii, afirmă președintele Confederației Patronale Concordia, Steven van Groningen, după reuniunea Comitetului Național Tripartit pentru Dialog Social.

Steven van Groningen explică: „Concordia dorește ca împreună cu partenerii sociali să stabilească un calendar al creșterilor salariului minim pentru următorii 3-4 ani, după o formulă clară, care să ducă la o creștere a veniturilor angajaților, dar fără a pune o presiune insuportabilă pe companii. Și o formulă care să fie predictibilă. În opinia noastră, putem agrea cu partenerii sociali o creștere reală anuală fixă care să fie ajustată cu rata inflației și productivitatea. Concordia a avut anul acesta discuții constante cu ceilalți parteneri sociali reprezentativi la nivel național pentru a stabili calendarul de creștere până în 2024. Credem că putem ajunge împreună, prin dialog, la o formulă care să poată reprezenta o îmbunătățire a nivelului de trai pentru cei care sunt plătiți cu salariul minim. În același timp am vrea să înțelegem mai bine situația celor 1,6 milioane de lucrători cu salariul minim din România, pentru a avea o imagine mai pertinentă. Guvernul s-a angajat să ne pună la dispoziție prin ministerele Muncii și de Finanțe datele necesare. Suntem încrezători că împreună cu partenerii sociali vom negocia o creștere care să compenseze pentru rata inflației și să aducă și ceva în plus într-o formulă care să poată fi replicată în anii viitori, pentru a ne asigura că toți cei care muncesc pot duce un trai decent și companiile pentru care lucrează rămân competitive”.

Salariul minim pe economie trebuie să crească, a afirmat marți premierul Florin Cîțu, care a precizat că până la finalul lunii octombrie va găsi o formulă clară pentru calcularea sa.

Sindicatele au cerut majorarea salariului minim cu 250 de lei brut, ceea ce înseamnă 143 de lei net, a declarat, marţi, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) Cartel ALFA, Bogdan Hossu, potrivit Agerpres.

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a transmis marți că susţine majorarea cu 200 de lei a salariului minim pe economie pentru 2022, fără impozitarea de stat a acestei sume, astfel încât toată suma să ajungă în buzunarul angajaţilor.

Confederația Patronală Concordia reunește peste 2.000 de companii cu capital românesc și străin, cu un total de peste 350.000 de angajați.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: