Marile puteri caută soluții pentru taxarea giganților tech / În centrul discuțiilor, optimizarea fiscală

Taxe pixabay.com

Europa, Statele Unite, G7: marile puteri mondiale s-au lansat într-o cursă pentru taxarea profiturilor Google, Apple, Facebook și Amazon, fără a exista însă certitudinea că această concertare a eforturilor va ajunge în final la majorarea substanțială a veniturilor pentru state, scrie publicația boursorama.com, care citează agenția AFP.

Țările G7 (Franța, Germania, Regatul Unit, Statele Unite, Canada, Japonia, Italia) au afirmat că doresc să instaureze o rată mondială de impozitare de cel puțin 15% pentru societăți și o repartiție mai echitabilă a drepturilor de impunere pentru multinaționalele implantate în diferite state.

În paralel, președintele Joe Biden vrea să majoreze impozitul pentru companiile americane în general și să vizeze în special firmele care obțin profituri importante dar plătesc foarte puține impozite.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În toate cazurile, și autoritățile nu mai ascund acest lucru, în vizor este grupul giganților IT din GAFA.

“Presiunea crește de ani”, notează Lilian Faulhaber, profesor de drept la universitatea Georgetown.

“Dar, cu pandemia și consecințele economice, țările au și mai multe dificultăți să-și închidă bugetele (…), în timp ce alegătorii sunt din ce în ce mai agasați de aceste firme care realizează profituri imense și nu par să plătească prea multe impozite”.

Fiscalitate de secolul al XIX-lea

Regulile în curs de negociere ar urma să atace optimizarea fiscală, pe care aceste societăți o stăpânesc perfect.

În Statele Unite, ele mizează pe investiții și angajări pepntru a obține facilități care reduc povara sumelor ce trebuie plătite Washingtonului și statelor americane.

În alte regiuni, aceste companii au recurs la practici contabile sofisticate pentru a înregistra profiturile în țări în care rata de impozitare este redusă și pierderile acolo unde presiunea fiscală este puternică.

“Ele nu sunt „rele” din punct de vedere etic sau moral, deoarece profită de avantajele pe care le oferim”, subliniază Alan Auerbach, profesor american de economie la Berkeley.

“Sistemul fiscal internațional a fost conceput pentru o epocă în care sediul întreprinderilor și crearea valorii erau legate de un loc clar identificat (…) Utilizarea politicilor fiscale din secolul XIX pentru economia secolului XXI riscă să nu funcționeze”.

Primul aspect al reformei dorite de G7 prevede taxarea multinaționalelor acolo unde își realizează profiturile.

În Europa, această idee vizează direct Irlanda, care a mizat pe o fiscalitate avantajoasă pentru a atrage marile grupuri mondiale, cum este cazul Apple.

„Marii pești”

Nu este însă sigur că planul G7 va reuși.

Vor putea continua țările să propună deduceri de impozite? Ce fracție din profituri va fi impozitată? Ce se va întâmpla cu taxele digitale instaurate de manieră unilaterală de Franța. Italia, Spania sau Anglia?

Tot atâtea elemente care vor trebui negociate. Va trebui apoi ca fiecare stat să decidă cum va aplica un eventual acord.

Autoritățile vor trebui să creeze o „plasă” cu ochiuri cu dimensiunea exactă, pentru a nu include aici companii care nu sunt vizate, concomitent cu evitarea scăpării „marilor pești”.

Cum este cazul Amazon, care a încercat tot timpul să se demarce de Silicon Valley invocând faptul că activitățile sale sunt mult mai puțin dematerializate față de celelalte platforme.

Platforma sa de comerț online se bazează pe depozite reale, iar marja de profit este în jur de 6% față de pragul de 10% fixat de G7 pentru noua regulă privind sediul.

Dar firma din Seattle ar urma să fie impozitată pentru AWS, filiala sa de cloud foarte rentabilă.

A spune că Amazon nu este tech “este ca și cum ai spune că Messi nu joacă fotbal”, subliniază analistul Dan Ives, de la Wedbush Securities.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: