Marile companii europene din domeniul apărării au comenzi record pe fondul bugetelor militare mărite

foto rheinmetall tanc Foto: Rheinmetall

Cele mai mari companii europene din domeniul apărării înregistrează niveluri record de comenzi și fluxuri de numerar, pe măsură ce comenzile de arme noi din partea guvernelor cresc vertiginos, scrie Euronews.

Printre acestea se numără firma germană Rheinmetall, compania britanică BAE Systems, Thales din Franța și Saab din Suedia.

Creșterea comenzilor poate fi explicată în primul rând prin escaladarea incertitudinilor geopolitice, având în vedere războiul Rusia-Ucraina și conflictul Israel-Hamas.

Ca urmare, bugetele militare ale guvernelor au crescut, ceea ce a însemnat mai multe comenzi pentru contractanții din domeniul apărării.

Cu acești bani suplimentari, companiile direcționează mai multe fonduri către răscumpărări de acțiuni și dividende, iar specialiștii se așteaptă la mai multe fuziuni și achiziții la orizont.

Thales raportează o creștere de 26% a nivelului comenzilor

Compania franceză de sisteme electrice și de apărare Thales a raportat recent o creștere de 26% a nivelului comenzilor pentru prima jumătate a anului, ajungând la 10,8 miliarde de euro. Astfel, portofoliul de comenzi al companiei a atins un nou nivel record, de 47 de miliarde de euro.

Profitul înainte de dobânzi și impozite (EBIT) a crescut cu 10,4%, ajungând la 1 096 milioane de euro pentru prima jumătate a anului 2024, în timp ce vânzările au crescut, de asemenea, cu 8,9%, ajungând la 9,5 miliarde de euro.

Rheinmetall anunță o comandă importantă din partea unui client NATO

La începutul lunii mai a acestui an, producătorul german de armament Rheinmetall a anunțat, de asemenea, că un client NATO a plasat o comandă importantă de câteva zeci de mii de proiectile de artilerie.

Comanda, care urmează să fie livrată între acest an și 2028, include, de asemenea, câteva sute de mii de module de încărcătură de propulsie – utilizate într-o serie de arme.

În al doilea trimestru al anului, comenzile înregistrate de companie s-au ridicat la aproape 300 de milioane de euro.

Compania a înregistrat o creștere a comenzilor în principal din cauza faptului că mai multe forțe armate își înlocuiesc stocurile de muniție în contextul continuării războiului dintre Rusia și Ucraina.

BAE Systems își mărește estimările privind vânzările datorită comenzilor mai mari

Compania britanică din domeniul aerospațial și al apărării BAE Systems este o altă firmă care profită de creșterea comenzilor, compania majorându-și recent estimările privind vânzările în timp ce raporta rezultatele semestriale.

Comenzile au crescut cu 1,6 miliarde de lire sterline (1,89 miliarde de euro) în prima jumătate a anului, ajungând la un total de 59,6 miliarde de lire sterline (70,34 miliarde de euro) la 30 iunie.

BAE Systems estimează în prezent o creștere a vânzărilor între 12 % și 14 % pentru întregul an 2024, în creștere față de previziunile comunicate anterior de 10 % – 12 %.

Acest lucru este rezultatul unei performanțe robuste în toate diviziile sale.

De asemenea, BAE Systems și-a majorat estimările privind profitul subiacent înainte de dobânzi și impozite (EBIT) la un interval cuprins între 12% și 14%, față de 11% și 13%.

Compania a înregistrat o creștere a vânzărilor de 13% pentru prima jumătate a anului, ajungând la aproximativ 13,4 milioane de lire sterline (15,82 miliarde de euro).

Charles Woodburn, director executiv al BAE Systems, a declarat în raportul privind rezultatele semestriale ale companiei: „Volumul comenzilor noastre arată că cererea pentru produsele și serviciile noastre rămâne ridicată și suntem bine poziționați pentru o creștere susținută în următorii ani.

„Vom continua să investim în noi tehnologii, în facilități și în oamenii noștri, astfel încât să ne putem respecta portofoliul record de comenzi și să ne ajutăm clienții guvernamentali să rămână în frunte într-o lume incertă.”

Saab obține o comandă de bărci de luptă în valoare de 35 de milioane de euro

De asemenea, compania suedeză de apărare Saab a anunțat recent că a primit o comandă de 10 ambarcațiuni navale de luptă din partea Administrației suedeze pentru materiale de apărare.

Comanda valorează 400 de milioane de coroane suedeze sau SEK (35,04 milioane de euro), contractul urmând să înceapă în acest an.

Livrările vor fi efectuate continuu în următorii ani.

Achiziția simbolizează eforturile sporite ale Suediei de a-și consolida apărarea navală, în special având în vedere climatul geopolitic incert din Europa.

Micael Johansson, președinte și CEO al Saab, a declarat în comunicatul de presă privind rezultatele companiei pentru al doilea trimestru: „În acest trimestru, Saab a înregistrat un volum puternic de comenzi de 40 miliarde de coroane suedeze (3,51 miliarde de euro), al doilea cel mai mare trimestru din istoria companiei. Portofoliul nostru este poziționat într-un mod unic și ne consolidăm prezența pe piață.

„De asemenea, ne continuăm creșterea investițiilor pentru capacități suplimentare și ne concentrăm pe deplin pe asigurarea competențelor și pe creșterea forței noastre de muncă.”

De asemenea, compania a înregistrat o creștere a vânzărilor de 22% în al doilea trimestru al anului, stimulată de creșterea continuă în toate diviziile. Veniturile înainte de dobânzi și impozite au crescut, de asemenea, cu 25%.

Se preconizează că și alte companii americane importante din domeniul apărării, precum Lockheed Martin, Northrop Grumman, General Dynamics și RTX, vor profita de această creștere a comenzilor guvernamentale.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: