Marea Britanie: Lucrătorii cu normă întreagă ar putea obține dreptul la o săptămână de patru zile

Londra Sursa foto: Pexels

Drepturile lucrătorilor cu normă întreagă din Marea Britanie de a solicita o săptămână de lucru de patru zile ar putea fi consolidate în cadrul planurilor guvernului de la Londra de a spori munca flexibilă, scrie BBC.

Angajații ar trebui în continuare să lucreze toate orele pentru a primi salariul integral, dar ar putea solicita să comprime orele contractate într-o săptămână de lucru mai scurtă, conform planurilor anunțate pentru prima dată de Daily Telegraph.

Opoziția conservatoare a afirmat că întreprinderile sunt „pietrificate” de aceste planuri. Cu toate acestea, miniștrii insistă că nu vor impune schimbarea personalului sau întreprinderilor.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Orice modificare a legislației privind ocuparea forței de muncă va fi consultată, în parteneriat cu întreprinderile”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului pentru afaceri și comerț.

Aceștia au adăugat că planul pentru o muncă mai flexibilă a fost conceput în schimb pentru a crește productivitatea și pentru a ajuta mai multe persoane să se întoarcă la muncă.

Angajații au deja dreptul de a solicita un program de lucru flexibil. Angajatorii trebuie să trateze cererile într-un „mod rezonabil”, dar le pot refuza „dacă au un motiv comercial întemeiat pentru a face acest lucru”.

La începutul acestui an, lanțul de supermarketuri Morrisons a renunțat la săptămânile de lucru de patru zile pentru personalul de la sediul central, ca urmare a reacțiilor primite.

Pentru ca săptămâna de patru zile să funcționeze, personalul a trebuit să lucreze și sâmbăta, ceea ce a dus la reclamații și nemulțumiri.

În iulie, rețeaua de magazine Asda a renunțat la o săptămână de patru zile de probă, după ce personalul s-a plâns că turele mai lungi erau prea solicitante.

Ben Willmott, șeful departamentului de politici publice din cadrul Chartered Institute for Personnel and Development, organism de resurse umane, a declarat că acordurile de lucru flexibile, cum ar fi orele comprimate, „pot ajuta oamenii să își echilibreze viața profesională și cea de acasă, sprijinind în același timp eforturile angajatorilor de a recruta și păstra personalul”.

„Cu toate acestea, munca flexibilă trebuie să funcționeze atât pentru întreprindere, cât și pentru lucrători, pentru a fi durabilă”.

El a adăugat că ar fi logic ca guvernul să evalueze impactul modificărilor introduse în aprilie, care permit persoanelor să solicite un program de lucru flexibil din prima zi de angajare, înainte de a face alte modificări.

Detaliile sunt așteptate în toamnă, când o lege care să creeze un nou pachet de drepturi ale lucrătorilor ar trebui să înceapă să treacă prin Parlament.

Partidul Laburist s-a angajat să abroge unele legi împotriva sindicatelor, să restricționeze utilizarea contractelor cu zero ore și să extindă acordurile de lucru flexibile.

Prim-ministrul Sir Keir Starmer numește propunerile „cea mai mare îmbunătățire a drepturilor lucrătorilor dintr-o generație”, iar viceprim-ministrul Angela Rayner susține că acestea vor fi „bune pentru economie”.

Însă opoziția conservatoare susține că această abordare ar dăuna întreprinderilor și ar duce la scăderea productivității.

În 2022, mai multe companii britanice au participat la un test de șase luni pentru a testa săptămâna de lucru de patru zile, în cadrul căruia lucrătorii au primit salariul integral pentru că au lucrat mai puține ore.

Tyler Grange, o firmă de consultanță în domeniul mediului, a luat parte la experiment și, în 2023, a declarat pentru BBC că va menține acest model de lucru.

Simon Ursell, directorul său general, a declarat că prima lună de probă a fost „un pic cam dificilă”.

Dar firma a declarat că a constatat că ziua liberă suplimentară a sporit starea de bine personalului și chiar a determinat mai mulți oameni să trimită CV-uri pentru a lucra acolo.

Cu toate acestea, experimentul nu a funcționat pentru Allcap, compania lui Mark Roderick specializată în inginerie și materiale industriale.

„Spre deosebire de 10 zile de lucru normale, am constatat că angajații aveau nouă zile extreme – odată ce ajungeau în ziua lor liberă programată, erau epuizați”, a declarat el anul trecut.

„După ce am luat în considerare sărbătorile, îmbolnăvirile și responsabilitățile de îngrijire, ne-am chinuit, de asemenea, să găsim un înlocuitor pentru un angajat în ziua sa de odihnă”, a spus el.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: