Marea Britanie anunță un pachet de măsuri pentru energie de 150 miliarde de lire sterline, dar limitează sprijinul acordat întreprinderilor la șase luni

lire sterline Foto: Pexels
Liz Truss, premierul Marii Britanii, a anunțat un pachet de măsuri estimat la 150 de miliarde de lire sterline pentru a proteja Marea Britanie de creșterea prețurilor la energie, dar cu o acoperire de doar șase luni pentru întreprinderi, comparativ cu doi ani pentru gospodării, scrie Financial Times.

Intervenția dramatică a statului a fost însoțită de promisiuni de creștere a producției interne de petrol și gaze – inclusiv a producției de gaze de șist prin fracturare – și de reforme ale pieței energetice.

O „garanție a prețului energiei” va limita facturile medii anuale ale gospodăriilor la 2.500 de lire sterline în următorii doi ani.

Suma maximă pentru consumul tipic de energie al unei gospodării ar fi trebuit să crească anterior la peste 3.500 de lire sterline în octombrie, iar unele proiecții arătau că facturile ar fi depășit 6.000 de lire sterline anul viitor.

Reducerea anunțată în prealabil de 400 de lire sterline pentru facturile de energie va fi păstrată, iar taxele ecologice care costă 150 de lire sterline vor fi eliminate temporar, ceea ce înseamnă că facturile gospodăriilor vor rămâne aproximativ la nivelul lor actual de 1.971 de lire sterline.

Întreprinderile și organismele din sectorul public, cum ar fi școlile, vor primi un „sprijin echivalent” cu cel acordat gospodăriilor – dar numai pentru șase luni.

După cele șase luni, Truss a declarat că sprijinul continuu se va concentra pe „industriile vulnerabile”. O analiză va decide care întreprinderi ar trebui să fie vizate. Este probabil ca această revizuire să fie foarte controversată.

Oficialii guvernamentali au refuzat să spună care ar fi costul brut al intervenției, dar estimările interne l-au evaluat la aproximativ 150 de miliarde de lire sterline, inclusiv 90 de miliarde de lire sterline pentru elementul gospodării. Dar această sumă ar putea fi mult mai mare, contribuabilul fiind expus masiv la creșterea prețurilor angro la gaze.

Scăderea inflației cu această sumă ar reduce costurile imediate ale dobânzilor la datorie cu 25 de miliarde de lire sterline în acest an financiar, dar nu ar avea niciun efect de durată asupra plăților dobânzilor la datorie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: