Marcel Boloș: Se lucrează la un sistem de supraimpozitare pentru lanțul producători-distribuitori de energie de pe bursă, care acumulează capital în această perioadă

energie factura foto Sursa foto: Confused.com

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloș a declarat miercuri la Digi24 că se lucrează la un sistem de supraimpozitare pentru lanțul producători-distribuitori de pe bursă,traderi de energie, în încercarea de a găsi măsuri pentru a acoperi de la bugetul de stat ajutoarele din energie.

„Se lucrează la un sistem de supraimpozitare pentru ce înseamnă lanțul producători-distribuitori-traderi de pe bursă, care acumulează capital în această perioadă, poate și speculativ. O variantă care poate genera valoare suplimentară la bugetul de stat. Ar fi nedrept ca aceste acumulări de capital formate pe lanțul producător-distribuitor de energie să rămână cu aceste acumulări de capital și să nu fie impozitate”, a declarat Marcel Boloș.

Acesta spune că este o soluție mai mult decât morală și binevenită pentru ceea ce înseamnă partea de compensare și efort pe care bugetul de stat să îl facă în această perioadă. „Cred ca este o chestiune de normalitate”.

O ședință interministerială pe tema măsurilor de sprijin pentru scumpirile la energie are loc miercuri, la Guvern, la convocarea premierului Nicolae Ciucă, conform surselor Economedia și G4Media.

Autoritățile vor să găsească o nouă soluție pentru sprijinirea consumatorilor, iar comitetul interministerial va decide forma finală a unei ordonanțe de guvern. Prețurile per kilowat pentru consumatori nu se vor schimba, spun sursele. O posibilă variantă este plafonarea și impozitarea pe lanț în cazul companiilor, potrivit acestora.

Conform acestora, Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) nu a prezentat nicio soluție în ședința coaliției pe această temă care a avut loc marți. În schimb, președintele ANRE Dumitru Chiriță și Iulian Iancu, membru în Comitetul de reglementare al ANRE, au avut discuții în contradictoriu, conform surselor. Nici ministrul Energiei, de la care se așteptau soluții, nu ar fi prezentat nimic concret.

Nu s-a luat încă nicio decizie, în ședința coaliției, mai spun sursele. Cu toate acestea, autoritățile ar dori să dea cât mai rapid ordonanța de Guvern, pentru că actuala formulă este păguboasă pentru stat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: