LIVE VIDEO Protestul fermierilor și transportatorilor se extinde în toată țara – Sibiu, Suceava, Craiova, Târgu Mureș, Zalău / Ciolacu promite rezolvarea rapidă / Circulaţie restricţionată în Afumaţi

cioban protest Sursa foto: G4Media / Ilona Andrei

Ora 14.50

85 de sancţiuni contravenţionale au dat jandarmii din Constanţa în urma unui protest neautorizat al fermierilor şi transportatorilor care a avut loc săptămâna trecută. De asemenea, poliţiştii au deschis un dosar penal pentru instigare publică.

Mai multe detalii, aici

Ora 13.48

Unul din ciobanii care au ieșit de la întâlnirea cu ministrul Agriculturii a spus că nu are încredere în soluțiile propuse de oficiali.

”Băiatul meu are 25 de ani, are 300 de oi, pe care i le-am dat eu, de 5 ani cere pășune de la primărie și n-a primit un metru, povești. E ordin să plece tot tineretul din țară, să fie sclavii Europei. Povești.

Ce i-am cerut? Să ne dea subvenții, că animalele nu trăiesc din subvenții. Povești. Animalele nu trăiesc cu promisiuni. Trebuia să intre subvenția în decembrie. Ne-a zis că o să intre până în martie.

Vă dați sama câte animale se duc spre abator? În 2022 a fost secetă foarte. Care le-am trimis efectiv la abator. Acum, 2023 a fost mai bun. Ne bagă controale că nu suntem în regulă”, a spus ciobanul.

Ora 13:20: Sute de fermieri și transportatori protestează și la Alba Iulia. Aceștia au venit în special de pe Valea Târnavelor, o zonă agricolă. Coloana de mașini se întinde prin tot centrul orașului, până în fața Instituției Prefectului.

Manifestarea a fost autorizată de Primăria Alba Iulia în cursul dimineții. Jandarmeria și Poliția sunt la fața locului.

protest alba iulia fermieri
Protestul fermierilor în centrul orașului Alba Iulia. Foto: G4media

Coloana a fost condusă prin oraș de echipaje de poliție și oamenilor li s-a cerut să respecte o bandă de mers, pentru a nu duce la blocarea traficului, ceea ce aceștia au făcut.

Protestatarilor li s-au adăugat ad-hoc și taximetriștii din oraș, și ei afectați de accizele majorate la combustibili. În jurul orei 13:30, fermierii erau așteptați la o discuție cu prefectul județului Alba, Nicolae Albu.

Solicitările lor sunt asemănătoare cu cele ale fermierilor și transportatorilor din țară: prețurile la motorină și la asigurări și altele.

Ora 12.36: Protest în faţa prefecturii Mureş, în semn de susţinere faţă de acţiunile fermierilor şi transportatorilor. Autorităţile au instituit filtre pentru ca utilajele să nu intre pe străzile din Târgu Mureş. Proteste sunt şi la Sibiu, Suceava şi Craiova. Un protest autorizat se desfăşoară, luni, în faţa sediului Instituţiei Prefectului Mureş, la acţiune participând fermieri, transportatori, dar şi persoane care susţin mişcările de stradă ale celor două categorii, potrivit News.ro

Ora 12.32: Protest al fermierilor și transportatorilor și în Zalău. Circa 30 de vehicule – tractoare, maşini, autoutilitare s-au deplasat, luni, cu viteză redusă, pe principalul bulevard al Zalăului, în cadrul unui protest iniţiat de fermieri şi transportatori la nivel naţional, potrivit Agerpres. Protestul a început la ora 11,00, la una din intrările în oraş, iar apoi autovehiculele s-au deplasat cu viteză redusă pe străzile Zalăului, purtând steaguri tricolore.

Ora 12.30: Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni printr-un comunicat că le-a cerut miniștrilor să urgenteze adoptarea actelor normative care să implementeze soluțiilor cerute de fermierii și transportatorii care protestează de șase zile consecutiv în majoritatea regiunilor din România. Pe de altă parte, guvernul anunță că ”din primele date primite s-a reconfirmat faptul că, din octombrie 2023 până în prezent, nu au intrat cereale ucrainene pe piața internă din România, fiind vorba doar despre tranzit către Portul Constanța, de unde mărfurile au plecat la export”. Or, una dintre cererile fermierilor este oprirea completă a importului de cereale din Ucraina. Citește aici mai multe

Ora 8.05: Ministrului Agriculturii, Florin Barbu, se va întâlni luni şi marţi cu reprezentanţii asociaţiilor de fermieri, ai procesatorilor şi retailerilor, pentru a discuta problemele cu care se confruntă, măsurile de sprijin şi soluţiile de finanţare, informează MADR.

Luni, 15 ianuarie 2024, de la ora 11:00 sunt aşteptaţi fermierii din sectorul ovine şi caprine, respectiv 16 asociaţii, de la ora 13:00 vor intra cei din sectorul vegetal (nouă asociaţii), iar de la 16:00 sunt programaţi reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) şi marii retaileri prezenţi în România.

Marţi, 16 ianuarie, de la ora 11:00 sunt programaţi fermierii din sectorul zootehnic, respectiv cinci asociaţii care reprezintă vaca de lapte şi cea de carne, de la 14:00 vor intra la discuţii cei care reprezintă sectorul de porc şi pasăre (cinci organizaţii), iar de la ora 16:00 sunt aşteptaţi procesatorii din industria alimentară, respectiv cele cinci organizaţii patronale reprezentative din sector. (Detalii, aici)

Ora 7.40

Circulaţia este restricţionată pe prima bandă, pe ambele sensuri, în localitatea Afumaţi, judeţul Ilfov, fiind ocupată de autocamioane, în contextul protestului transportatorilor, a anunţat, luni dimineaţă, Centrul Infotrafic. (Detalii, aici)

Ora 7.30

Reprezentanții fermierilor și transportatorilor au anunțat, duminică seara, după discuții de câteva ore la Ministerul Finanțelor, că negocierile au eșuat și că protestele vor continua.

Vineri, premierul Marcel Ciolacu a avut consultări cu delegaţia transportatorilor şi fermierilor, în care au fost analizate problemele semnalate de reprezentanţii celor două sectoare de activitate, soluţiile legale în acord cu normele la nivel european, precum şi modalitatea de aprobare a acestora. Potrivit unui comunicat al Guvernului, a fost stabilit un calendar strâns de întâlniri punctuale cu ministerele şi instituţiile cu atribuţii în soluţionarea unora dintre aspectele discutate în cadrul întâlnirii.

Sâmbătă, delegația transportatorilor a purtat negocieri cu reprezentanții Ministerului Agriculturii și Ministerului Transporturilor, miniștrii de resort subliniind că s-au angajat să rezolve doleanțele protestatarilor care țin de portofoliile lor.

Duminică, după întâlnirea delegației transportatorilor și fermierilor cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, protestatarii au anunțat că vor continua să rămână în stradă, nefiind nemulțumiți de promisiunile oficialului.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: