Liderii Uniunii Europe susțin reumplerea urgentă a depozitelor de gaz pentru iarna viitoare 

gaze, energie, electricitate, gazprom, gazoduct, criza energetica Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Uniunea Europeană ar trebui să înceapă imediat să-și reumple depozitul de gaz pentru a se pregăti pentru iarna viitoare, întrucât blocul încearcă să-și reducă dependența de combustibilii fosili ruși, potrivit unui document consultat de Reuters.

„Reumplerea depozitelor de gaze în întreaga Uniune ar trebui să înceapă acum. Statele membre și Comisia vor coordona de urgență măsurile necesare pentru a asigura niveluri adecvate de stocare a gazelor înainte de iarna viitoare”, se arată într-un proiect care va fi prezentat la summitul UE din 24-25 martie, consultat de Reuters.

Uniunea Europeană a aprobat marți un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, care include interdicții privind investițiile în sectorul energetic rus, exporturile de bunuri de lux și importurile de produse din oțel din Rusia, scrie Reuters.

Sancțiunile îngheață și activele mai multor oligarhi apropiați de statul rus, inclusiv proprietarul clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici.

Comisia Europeană a declarat marți că sancțiunile includ „o interdicție amplă a investițiilor noi în sectorul energetic rus”. Măsura le va afecta pe companiile petroliere ruse Rosneft, Transneft și Gazprom Neft, dar membrii UE vor putea în continuare să cumpere petrol și gaze de la aceștia, a declarat pentru Reuters o sursă din UE.

De asemenea, va exista o interdicție totală a tranzacțiilor cu unele întreprinderi de stat ruse legate de complexul militar-industrial al Kremlinului, a spus executivul UE. Blocul a ajuns luni la un acord preliminar privind noile sancțiuni. Astfel, se estimează că interzicerea importurilor de oțel din Rusia va afecta produse în valoare de 3,3 miliarde de euro, a spus Comisia.

De asemenea, companiile din UE nu vor mai avea voie să exporte bunuri de lux în valoare de peste 300 de euro, inclusiv bijuterii. Exporturile de mașini care costă peste 50.000 de euro vor fi, de asemenea, interzise,.

Totodată, pachetul interzice agențiilor de rating de credit din UE să emită ratinguri pentru Rusia și companiile rusești, despre care Comisia spune că le va restricționa și mai mult accesul la piețele financiare europene.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: