Liderii UE se vor reuni la începutul anului viitor pentru a discuta despre bugetul uniunii. Toți “minus” Orban: Președintele CE, Charles Michel: “Revizuirea cadrului financiar multianual beneficiază de susținerea fermă a 26 de șefi de stat sau de guvern

zona schengen euro UE bani Foto: Marian Vejcik / Dreamstime.com

Liderii europeni se vor reuni la începutul anului viitor pentru a discuta despre bugetul UE, după ce premierul maghiar Viktor Orban a blocat fondul de ajutor pe termen lung pentru Ucraina, de 50 miliarde de euro, ceea ce înseamnă blocarea Cadrului Financiar Multianual 2021-2027. La încheierea primei zile a reuniunii Consiliului European, președintele Consiliului European, Charles Michel a transmis că se va „reveni asupra subiectului la începutul anului viitor” și a subliniat că există acordul a 26 de state membre. Adică a tuturor membrilor UE, minus Ungaria. De altfel, numele premierului maghiar era cel mai popular vineri dimineață în clădirea care găzduiește summitul european de la Bruxelles de unde a venit cu doar câteva ore în urmă decizia istorică de începere a negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina.

„Revizuirea CFM (cadrul financiar multianual) astfel cum figurează în documentul de mai jos, cu toate componentele și prioritățile sale – și anume sprijinul pentru Ucraina, migrația și dimensiunea externă (rubricile 4 și 6), platforma „Tehnologii strategice pentru Europa”, plățile dobânzilor aferente NGEU (Next Generation EU), instrumentele speciale, noile resurse proprii și elementele care reduc impactul asupra bugetelor naționale – beneficiază de susținerea fermă a 26 de șefi de stat sau de guvern.Vom reveni asupra subiectului la începutul anului viitor”, a transmis Michel. Al 27-lea stat, cel care a blocat discuțiile, este Ungaria.

Consultă AICI

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Amintim, liderii Uniunii Europene nu au reușit să ajungă la un acord cu privire la un pachet financiar pe termen lung pentru Ucraina, în cadrul unor discuții care s-au prelungit în noaptea de joi spre vineri, din cauza opoziției premierului ungar Viktor Orbán.

“Rezumatul turei de noapte”, făcut de Viktor Orban pe rețeaua X:  veto pentru banii în plus pentru Ucraina, veto pentru revizuirea CFM. “Vom reveni la această problemă anul viitor în #EUCO după o pregătire adecvată”.

 


Premierul ungar Viktor Orban a cerut vineri deblocarea “tuturor fondurile” pe care Budapesta ar trebui să le primească de la Uniunea Europeană, înainte de a lua în considerare eventuala ridicare a veto-ului său asupra ajutorului suplimentar pentru Ucraina. „Am spus întotdeauna că, dacă va exista un amendament la bugetul UE (…), Ungaria va profita de această ocazie pentru a cere în mod clar ceea ce merită. Nu jumătate, nu un sfert, ci totul”, a declarat liderul naționalist într-un interviu la radioul de stat, citat de AFP.

Liderii Uniunii Europene au eşuat în cursul nopţii de joi spre vineri în a convinge Ungaria să-şi ridice vetoul asupra unui nou ajutor de 50 de miliarde de euro în favoarea Ucrainei, după ce reuşiseră anterior să deschidă negocierile de aderare cu această ţară aflată în război şi cu Republica Moldova, notează AFP, citată de Agerpres.

UE plănuise să acorde Ucrainei un ajutor de 50 de miliarde de euro, 33 de miliarde de euro împrumuturi şi 17 de miliarde de euro în granturi, pe o perioadă de patru ani începând de anul viitor.
Acest nou ajutor este considerat crucial de Kiev într-un moment în care ajutorul american de peste 60 de miliarde de dolari rămâne blocat în Congres din cauza reticenţei aleşilor republicani.

Tot joi, însă, liderii statelor UE au aprobat începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova.

Citește mai multe aici:

BREAKING Liderii statelor UE au aprobat începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și R.Moldova / Președintele Consiliului European: ”Un semnal clar de speranță pentru popoarele lor și pentru continentul nostru”

și, din culise, aici:

UPDATE Culisele summitului istoric de la Bruxelles: Votul decisiv pentru Moldova și Ucraina a fost dat de liderii UE când Viktor Orban a ieșit din sală / Reacția lui Viktor Orban: „Ucraina nu este pregătită”

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: