Libertatea: ASF a decis să facă plângere penală conducerii Euroins, liderul asigurărilor din România. Compania e acuzată de “practici paralele”/ Euroins: “Afirmațiile trebuie înțelese în contextul reglementărilor de raportare”/ Conducerea e “surprinsă” în ceea ce privește presupusul caz penal împotriva managementului 

Euroins logo

Autoritatea de Supraveghere Financiară ar fi decis, în 1 februarie, să facă plângere penală întregii conduceri a liderului asigurărilor RCA din România, Euroins, arată o investigație publicată joi de Libertatea. Euroins transmite, după publicarea articolului, că afirmațiile publicate conțin date de natură tehnică care trebuie înțelese în contextul reglementărilor de raportare. Euroins transmite că, sub supravegherea ASF, a efectuat un inventar al tuturor litigiilor deschise. Compania nu neagă plângerea penală, ci menționează: “conducerea a făcut tot posibilul pentru a evalua în mod corespunzător situația actuală complicată, fiind și mai surprinsă în ceea ce privește presupusul caz penal împotriva managementului companiei pe acest subiect”. Euroins România este cel mai mare asigurător RCA după recentul faliment al City Insurance.

Publicația arată că mai mulți oameni din interiorul Euroins au furnizat pentru Libertatea documente în care apare o rubrică „Nu raportăm”, când era vorba să raporteze către stat numărul proceselor. Avertizorii au trimis documentele și la ASF. Sursele ziarului spun că au avut loc audieri la Euroins și miercuri, 1 februarie 2023, Consiliul ASF a luat în discuție situația companiei. Hotărârea a fost: ASF face o sesizare penală împotriva întregii conduceri Euroins, susțin surse din Autoritate pentru Libertatea. Euroins este cea mai mare firmă de RCA, cu 31% din piață și mai bine de două milioane de asigurați.

Câteva puncte din investigația Libertatea:

  • O companie de asigurări care nu declară către ASF numărul real de dosarele din instanță, manipulează indicatorii săi de solvabilitate. Resursele de daună pe care le are sunt mai mici decât ar fi nevoie în realitate. Și, atunci, firma ajunge să vândă pe post de polițe RCA hârtii fără valoare de acoperire.
  • Miercuri, 1 februarie, Consiliul ASF a votat în unanimitate, pe baza acestor documente, pe care le avea și Autoritatea, corelate cu descoperiri ale experților din ASF, că trebuie sesizați procurorii. „Documentele arată că la Euroins a dus o politică, cu intenție, de a minți, ca să nu vină cu bani pentru rezerva de daună”, a explicat un om din ASF.
  • Libertatea a avut tot miercuri o discuție la sediul Euroins cu conducerea. N-au vrut să comenteze oficial. Apoi revenit și au spus despre documente avertizorilor ”că se referă la comunicarea internă și nu înseamnă că ignorăm dosarele”. Euroins recunoaște că au avut probleme, dar în trecut. Și că, odată cu noua conducere, unde Tanja Blatnik este CEO ”a început o reorganizare internă majoră pentru a prezenta transparent situația”.

Libertatea mai menționează că, în februarie 2022, ASF a sesizat Parchetul, pentru că a descoperit că Euroins a respins, ilegal, mii de dosare de daună ale asiguraților RCA. Faptele se petreceau în 2021. Noile documente din Euroins, vorbesc și despre situații din 2022.  Avertizorii de integritate din Euroins au confirmat constatările ASF că „un număr mare de dosare ale păgubiților a fost respins din burtă, fără să știe colegii noștri semnați pe aceste respingeri”. Avertizorii de integritate au pus la dispoziția Libertatea documente din interior care ilustrează, susțin ei, „practicile paralele” ale organizației.

Citeşte întreaga investigație aici: INVESTIGAȚIE. Lovitură pe piața RCA: documente interne, obținute de la avertizori de integritate din Euroins, au dus la un seism. ASF a decis ieri să facă plângere penală întregii conduceri a liderului asigurărilor RCA din România!

Răspunsul Euroins: “Conducerea a făcut tot posibilul pentru a evalua în mod corespunzător situația actuală complicată”

Euroins a reacționat. “Afirmațiile făcute în articol conțin date de natură tehnică care trebuie înțelese în contextul reglementărilor de raportare”, transmite compania, acuzând “o reprezentare total eronată și malițioasă a realității”. “Presupunem că așa numitele “documente” prezentate în presă (email-uri de lucru informale și neoficiale, care nu au fost niciodată autorizate de către conducerea companiei) sunt redate trunchiat și interpretate în mod eronat de către foști angajați ai Euroins România. Aceștia din urmă au fost identificați prin încălcări sistematice ale eticii și practicilor corporative și legale”, spun reprezentanții Euroins.

Compania mai transmite că “pentru a evita orice dubiu și pentru a fi pe deplin transparentă, Euroins, sub supravegherea ASF, a efectuat un inventar al tuturor litigiilor deschise și, de asemenea, încheiate până la 31 octombrie 2022. Rezultatele acestei verificări a inventarului au fost transmise la ASF în data de 16 ianuarie 2023, împreună cu toate remedierile provizioanelor până la 31 decembrie 2022. În concluzie, conducerea a făcut tot posibilul pentru a evalua în mod corespunzător situația actuală complicată, fiind și mai surprinsă în ceea ce privește presupusul caz penal împotriva managementului companiei pe acest subiect“.

Compania oferă și câteva cifre și susține că, în ultimii trei ani, Euroins România a plătit peste 3,5 miliarde de Lei în mai mult de 400.000 de dosare de daună. “Mai mult, dorim să amintim că în această perioadă, o sumă de peste 200 de milioane de Lei a fost investită în companie printr-un aport de capital, care depășește cu mult suma citată. Și mai mult, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a devenit acționar al companiei, lucru care arată mesajul clar de încredere și mare oportunitate pentru dezvoltarea industriei locale de asigurări”, transmite compania.

Conducerea EIG își exprimă întregul sprijin pentru echipa de management a Euroins România. “Sub îndrumarea directorului general Tanja Blatnik, compania a trecut printr-o transformare completă, care a dus la o îmbunătățire semnificativă a performanței generale a activității noastre în România. În mai puțin de un an, compania a înregistrat îmbunătățiri masive, cum ar fi digitalizarea proceselor, diversificarea produselor de asigurare și a portofoliului, o mai bună experiență a clienților, precum și o scădere majoră a reclamațiilor și plăți făcute mai rapid. În ceea ce privește procesarea cererilor de despăgubire, perioada de la depunerea cererii de către un solicitant, până la data plății (termenul legal este de 40 de zile) a fost redusă semnificativ. În prezent, plata medie pentru toate cererile de despăgubire este de doar 9 zile, față de 35 de zile în urmă cu doi ani. Rezultatele pozitive ale eforturilor noii conduceri pot fi observate și în cifrele financiare ale companiei”, transmite grupul.

Amintim, în acest context, greaua lovitură primită de industrie și clienți recent: Falimentul City Insurance.

Reacția ASF:

Autoritatea de Supraveghere Financiară a transmis, prin purtătorul de cuvânt, că nu nu comentează aspecte care fac obiectul unor anchete penale.

„Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) înțelege să nu comenteze aspecte care fac obiectul unor anchete penale sau dosare aflate pe rolul unor instituții/autorități sau organe de specialitate ale statului.

În ceea ce privește posibilele fapte penale sesizate organelor de cercetare penală de către A.S.F., precizăm că aceste informații sunt exceptate de la liberul acces la informațiile de interes public, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (1) lit. e) și f) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare.

Totodată, dorim să menționăm faptul că, ori de câte ori, în urma acțiunilor de supraveghere și control desfășurate de A.S.F., în temeiul prerogativelor legale deținute, au rezultat suspiciuni cu privire la o posibilă încălcare a dispozițiilor în materie penală, A.S.F. a sesizat organele competente cu privire la aspectele constatate”, arată autoritatea.

Falimentul City Insurance: Vânzarea de polițe ieftine a adus companiei un deficit de 1,2 miliarde lei/ Alte cauze: contabilitate fictivă, deturnarea activului societății, folosirea activelor în interes propriu

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: