Leul și-a accelerat tendința de depreciere în ultima săptămână, pe fondul tensiunilor politice interne, și s-a decuplat de la evoluțiile regionale. Moneda românească este singura din Europa Centrală și de Est care a scăzut față de euro de la începutul acestui an, relevă date analizate de Profit.ro.
Euro a atins noi maxime istorice față de leu la fiecare dintre ultimele patru ședințe de tranzacționare și este tot mai aproape de pragul de 5 lei la cotația oficială a BNR.
Slăbiciunea leului este adâncită de criza politică ce ar putea culmina cu destrămarea alianței de guvernare, după ce miniștrii USR-Plus au demisionat din Cabinetul Cîțu.
“Guvernul premierului Cîțu este aproape de colaps. Acest lucru a cântărit atât asupra monedei, cât și a obligațiunilor suverane”, arăta o notă a Erste Research.
Euro a crescut cu circa un sfert de punct procentual față de leu în ultima săptămână, în timp ce a fost stabil față de zlotul polonez și coroana cehească și a scăzut față de forintul maghiar cu 0,4%.
Forintul este pe o tendință clară de apreciere, după ce banca centrală a majorat dobânda-cheie, și a intrat într-un ciclu de întărire a politicii monetare. Așteptările analiștilor sunt că și banca centrală a Poloniei urmează să majoreze dobânda-cheie, deși guvernatorul Adam Glapinski a declarat recent că nu este cazul.
Polonia și Ungaria confruntă, ca și România, cu o inflație ridicată, în jurul a 5% pe an sau chiar peste acest nivel. Și banca Cehiei a intrat într-un ciclu de întărire a politicii monetare, deși inflația este la niveluri mai reduse (3,4%), iar coroana cehească a fost cea mai performantă monedă din regiune de la începerea pandemiei.
Citește restul articolului pe profit.ro