Legea pensiilor ajunge săptămâna aceasta pe masa Guvernului, anunță ministrul Muncii

Pensionar batran bani sacosa sacose pensie Foto: Inquam Photos / Alberto Grosescu

Ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu a anunțat luni că noua lege a pensiilor ajunge săptămâna aceasta pe masa Guvernului.

„Am avut un parcurs accelerat pentru reforma asistenței sociale. Din păcate, avizarea interministerială a durat mai mult efortul pe care noi l-am făcut. Noi am făcut un efort și inclusiv în perioada vacanței parlamentare, împreună cu organizațiile non-guvernamentale, am lucrat în ritm alert și pe data de 4 septembrie am finalizat acest pachet. Pe data de 7 septembrie am fost în primă lectură în Guvern. Din păcate, partea de avizare interministerială a durat foarte mult. Am avut diferențe de viziune cu Ministerul Finanțelor, cu privire la mecanism. Dar în sfârșit săptămâna aceasta și acest act normativ va fi pe masa Guvernului”, a declarat ministrul.

Ministrul a precizat că, în acest moment, cheltuiala cu pensiiile este de 9,6 miliarde lei pe lună, iar de la 1 ianuarie 2024 va crește la 11,32 miliarde lei pe lună, respectiv 9% din Produsul Intern Brut.

Amintim că Ministerului Muncii a publicat săptămâna trecută în dezbatere publică proiectul de lege privind pensiile publice. Coaliția de guvernare vrea ca proiectul de lege să fie adoptat în Parlament până pe 20 noiembrie. Economedia a scris pe larg, AICI, despre principalele prevederi ale proiectului de lege. 

Noua lege a pensiilor, pregătită de Guvern, prevede o majorare a pensiilor cu 13,8% de la 1 ianuarie 2024. În plus, ea prevede recalcularea tuturor pensiilor după noi criterii, cu intrare în vigoare de la 1 septembrie 2024. Ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu a declarat pentru Știrile ProTV că impactul financiar va fi de 15 miliarde lei la 1 ianuarie, pentru indexarea pensiilor cu rata inflației, alături de alte 16 miliarde de lei, cât va costa recalcularea veniturilor, programată în septembrie.

Noua lege a pensiilor face un mic pas înainte către echitate și sustenabilitate, prin eliminarea factorilor de corecție care au distorsionat sistemul și prin condiționarea majorării pensiilor de creșterea veniturilor la bugetul de asigurări sociale. Cu toate acestea, nu există nicio certitudine că aceste prevederi nu vor fi din nou modificate politic prin ordonanțe de urgență, iar noua lege nu rezolvă nici problemele de sustenabilitate a sistemului, mai ales pe măsură ce România se apropie de ieșirea la pensie a generației decrețeilor, arată economiștii consultați de Economedia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.