La final de mandat, Angela Merkel încearcă să atenueze temerile legate de Nord Stream 2

Angela Merkel consilium.europa.eu

Cancelarul german Angela Merkel a încercat sâmbătă să atenueze temerile legate de gazoductul Nord Stream 2, în cadrul unei vizite de adio în Polonia în cursul căreia a adoptat un ton conciliant în ceea ce privește conflictul care opune Varșovia Uniunii Europene în materie de reforme judiciare, transmite agenția Reuters, preluată de boursorama.com.

În condițiile în care mandatul cancelarului este la final, chestiunea gazoductului care leagă Rusia de Germania a degradat relațiile cu țările din Europa centrală și de est, care acuză o creștere nenecesară a dependenței față de gazul rusesc și o posibilă utilizare a proiectului ca mijloc suplimentar de presiune.

Gazprom a anunțat vineri că a terminat construcția gazoductului, situat în marea Baltică, și care permite ocolirea Ucrainei.

Acordul de tranzit pe cinci ani semnat între Rusia și Ucraina expiră după 2024. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Ucraina trebuie să dea dovadă de bunăvoință dacă vrea să continue să joace un rol în tranzitul gazelor rusești.

“Am declarat clar că printre preocupările noastre se află faptul că Ucraina trebuie să rămână un teritoriu de tranzit pentru gazul rusesc”, a declarat Angela Merkel într-o conferință comună cu premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Acesta din urmă a subliniat că asigurarea tranzitului prin Ucraina, în ciuda Nord Stream 2, reduce riscurile de “șantaj” din partea Rusiei.

Polonia – ca și Ungaria – are un dezacord profund cu Uniunea Europeană pe o gamă largă de subiecte care merg de la independența justiției, libertatea presei sau drepturile LGBT, un diferend care s-a agravat cu o acțiune în justiție a Bruxellesului împotriva Varșoviei și Budapestei.

Comisia Europeană a cerut celei mai înalte instanțe judiciare a UE să amendeze Polonia pentru activitățile unei camere disciplinare pentru magistrați creată de Varșovia în cadrul unei reforme judiciare.

“În privința statului de drept, am discutat în profunzime. Preferăm ca acest lucru să fie rezolvat prin negocieri”, a declarat sâmbătă Angela Merkel, după ce a fost criticată că nu a întreprins suficiente demersuri în fața degradării valorilor democratice în estul Europei în timpul mandatelor sale.

“Rezolvarea problemelor cu instanțe judiciare este desigur în continuare o posibilitate într-o țară unde domnește statul de drept, dar politica nu se limitează la a merge în fața tribunalelor”, a adăugat ea, apărând astfel ideea căutării unui consens.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: