Italia vrea să producă, din nou, energie nucleară, interzisă în urma unor referendumuri / Grupurile energetice Enel şi Ansaldo, şi o firmă din domeniul apărării vor să construiască reactoare nucleare

centrala nucleara Franta Sursa foto: Dreamstime

Grupurile energetice Enel şi Ansaldo, precum şi firma din domeniul apărării Leonardo, sunt în negocieri pentru a înfiinţa o companie sprijinită de stat care să construiască reactoare nucleare în Italia, a anunţat miercuri ministrul Energiei, Gilberto Pichetto Fratin, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Pichetto a confirmat discuţiile cu firmele, anunţate pentru prima dată de publicaţia Il Foglio, dar a spus că nu s-a ajuns încă la niciun acord.

“Dacă şi când vom ajunge la o concluzie, vom elabora un document privind participanţii. Noua companie sprijinită de stat ar trebui să aibă un rol important în sistem”, a declarat ministrul.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Italia a interzis producţia şi utilizarea energiei nucleare în urma referendumurilor din 1987 şi 2011. Guvernul lucrează la o iniţiativă legislativă menită să reintroducă în acest an utilizarea energiei nucleare cu cele mai moderne tehnologii, a anunţat recent Fratin.

Guvernul premierului Giorgia Meloni crede că reactoarele nucleare mici şi reactoarele modulare de ultimă generaţie ar putea ajuta în cadrul procesului de decarbonizare ale celor mai poluante sectoare, inclusiv oţel, sticlă şi producţia de ţigle.

Italia estimează că va putea economisi 17 miliarde de euro din costul decarbonizării economiei până în 2050, dacă ar include cel puţin 11% din energia nucleară în mixul său energetic.

Reuters a anunţat pentru prima dată luna trecută că Italia este în negocieri cu câteva companii, inclusiv grupurile energetice Westinghouse (SUA) şi EDF (Franţa), ca potenţiali parteneri pentru o firmă sprijinită de stat care să construiască reactoare nucleare de ultimă generaţie. Din proiect ar urma să facă parte şi Newcleo, un start-up specializat pe unităţi mici, alimentate cu deşeuri nucleare reciclate.

Șeful Newcleo, Stefano Buono, a lăudat eforturile Guvernului italian şi Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) pentru progresele înregistrate în această tehnologie avansată.

“Reactoare mici, sigure, de generaţia a patra, care reciclează deşeurile, reprezintă tehnologia cheie care va duce mixul energetic spre fuziune”, a declarat Buono.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: